Mardin’de 2.5 Milyar kWh Kaçak Elektrik

Dicle Elektrik, Mardin’de “il genelinde geçen yıl 2.5 milyar kWh kayıp kaçak enerji çekişi bulunduğunu” açıkladı.

GÜNDEM - 05-05-2024 11:45

Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamaya göre, bölgedeki altı ilde elektrik dağımı yapan şirket Mardin’ de 358 bin 600 aboneye hizmet sağlıyor. Dağıtım şirketi, özelleştirmeden bu yana Mardin’e 10 yılda 3 milyar 200 milyon liralık yatırım yaptı ve bu yıl 1 milyar liralık yatırım planlanıyor. 

Açıklamada, Mardin’deki kaçak elektrik kullanımı konusunda şu bilgilere yer verildi:

“2023 yılında Mardin ilinde 5 milyar kWh enerji çekişi oldu. 2 milyar 465 milyon kWh’ı kayıt içinde olduğu tespit edildi. İl genelinde 2.5 milyar kWh kayıp kaçak enerji çekişi mevcut. Bu kaçak enerjinin ülkeye maliyeti ise 6 milyar 250 milyon liradır. Sadece Mardin’de tüketilen kaçak enerji, 1.2 milyon hanenin tüketimine eşittir. Her hanede 4 kişinin yaşadığını varsayarsak bu da 4 milyon 800 bin kişinin enerji tüketimine denk gelmektedir. Enerji çekişi her geçen gün artmakta. Şehrimizin kesintisiz ve kaliteli enerji alması için olağanüstü bir çabayla çalışmalarımıza devam ediyor, kayıt dışı kullanımla mücadele ediyoruz.” 

Başlık 2: Tarımsal sulama abonelerinin tüketimi

Tarımsal sulamanın etkisi ile elektrik tüketiminde “astronomik artış” olduğu belirtilen açıklamada, şu veriler paylaşıldı:

“Mardin’de 272 bin aktif abone bulunuyor ve aboneler sulama dönemi öncesi bir günde yaklaşık 5.4 milyon KWh elektrik harcıyor. Sayıları 7 bin olan Mardinli tarımsal sulama abonesi, toplam abone sayısı içinde yaklaşık yüzde 2.5’luk bir kesimi oluşturuyor. Sözkonusu 7 bin tarımsal sulama abonesinin, sulamanın başlaması ile birlikte günlük tüketim miktarının 18 milyon KWh’nın üzerine çıktığını görüyoruz. Diğer bir tabirle Mardinli tarımsal sulama aboneleri, ildeki diğer abone gruplarının üç katına yakın yükseklikte elektrik tüketimi gerçekleştiriyor.” 

Başlık 3: Kızıltepe ve Derik elektriksiz kalabilir 

Kaçak trafo mücadelenin sürdüğü belirtilen açıklamada, kaçak kullanımın şebekeyi tehdit ettiği belirtilerek şu uyarılara yer verildi=

“Yılda 6.5 milyar kWh elektriği, tarlalarını yeraltı suyu ile sulamak için kullanan bölge genelindeki 35 bin abonenin 7 bini aşkın kısmı Mardin’de bulunuyor. Bu abonelerden 5.600’ünün birikmiş olan elektrik borcu ise 10 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Tarımsal sulamanın en yoğun olarak yapıldığı Kızıltepe ve Derik’teki kaçak kullanımın bu şekilde devam etmesi durumunda, bu iki ilçede şebekelerin tamamen çökeceğini ve bu ilçelere enerji verilememe riskini göz önünde bulundurmak gerekir.” 

Günün Diğer Haberleri