Ezber Bozan Tasarımcılar Ödüllerine Kavuştu

Türk tasarımcı ve Türk mobilya firmalarının 'Ezber Bozan Tasarım Yarışması'nın bu yıl üçüncüsü yapıldı.

GENEL - 10-10-2023 15:27 238 kez okundu.

Ezber Bozan Tasarımcılar Ödüllerine Kavuştu

Türk tasarımcı ve Türk mobilya firmalarının uluslararası düzeyde tanınırlığının arttırılması amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ezber Bozan Tasarım Yarışması yoğun ilgi ile süreci tamamladı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle bu sene “SMART FURNITURE” teması ile düzenlediği Ezber Bozan Tasarım Yarışması Final Gecesi’nde ödüller sahiplerini buldu.

Öğrenci ve Profesyonel olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmaya bu sene toplam 643 proje katıldı. Jüri toplantısı sonucunda en yüksek puanı alan 10 öğrenci ve 10 profesyonel tasarım finalist olmaya hak kazandı.

Başlık 2: 96 farklı üniversiteden başvuru

Yarışmanın öğrenci kategorisinde, toplam 96 farklı üniversiteden alınan başvurular sonucunda; “Eskişehir Teknik Üniversitesi” 32 başvuruyla yarışmaya en çok katılımda bulunan üniversite oldu. Üniversite adına Eskişehir Teknik Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç.Dr. Onur ÜLKER’e sertifika takdim edildi.

Başlık 3: Yarışmanın kazananları

EİB üçüncü Ezber Bozan Tasarım Yarışması öğrenci kategorisi birincisi “Leo” isimli projesiyle Berke Ali Altunay olurken, Yağmur Gürol ise “Benimle Oynar mısın?” isimli projesiyle profesyonel kategoride birincilik ödülünü almaya hak kazandı.

Öğrenci kategorisinde ikinci “The Wave” isimli projesiyle M. Münir Gökçeler ve Elif Temiz olurken, Eren Güner de “Ekinox”, isimli projesiyle profesyonel kategorisinde ikincilik ödülünü almaya hak kazandı.

Yarışmanın öğrenci kategorisi üçüncülük derecesinin sahibi “Reamy” projesiyle Öykü Akkaya, Asu Yılmaz, Fatma Doğa Bilgiç oldu.

Metin Süngü “Quaper” isimli projeleriyle profesyonel kategoride üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı.

Öğrenci kategorisinde ilk üçe giren tasarımcılara verilecek nakdi ödüllerin yanı sıra Ticaret Bakanlığı’nın onayladığı sayıda finaliste Bakanlık desteğiyle yurtdışındaki önemli tasarım okullarından birinde 2 yıl süre ile eğitim hakkı verilecek.

Bu sene de Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği dereceye giren yarışmacılara staj ve iş imkanı konusunda da aracı olacak.

Başlık 4: Mobilya sektörü ihracatını artırdı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Üretici firmalarla tasarımcıları bir araya getirerek sürdürülebilir ve katma değeri yüksek tasarım temalı bu etkinliğimiz çok anlamlı. Mobilya sektöründe sahip olduğumuz rekabet avantajının tasarım, Ar-Ge, inovasyon ile taçlanacağını bu dinamiklerin geleceği şekillendireceğini biliyoruz. Mobilya sektörümüz her geçen gün pazar payını artırıyor. Net ihracatçı konumundaki sektörlerimizin en önde gelenlerinden olan mobilya sektörümüz 2003 yılında 456 milyon dolar ihracat yaparken 20 yıl sonra ihracatını 10 kattan fazla artarak 4,6 milyar doları aşmıştır" dedi. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç ise  “İhracatta son 20 yılda yazdığımız başarı hikayesinde mobilya sektörümüzün ayrı bir yeri var. Sektörümüz, 20 yılda ihracatını 10 kat artırdı. 2022 yılında mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörümüz 8,5 milyar dolarlık ihracata imza attı. Küresel mobilya ihracatında 20 yıl önce sadece yüzde 0,3 olan payımız geçen yıl yüzde 1,7’e yaklaştı. Mobilya fasılında dünyada en çok ihracat yapan 11. ülke konumundayız" diye konuştu. 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de  Ezber Bozan Tasarım Yarışmamız ile beraber EİB bünyesinde toplamda dört farklı sektörün tasarım yarışması bulunduğu söyledi. Eskinazi, "Ülkemizde kuvvetli bir endüstriyel tasarım kültürünün oluşması, uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzü artırmak için mobilya ihracatçısı firmalarımızdan tasarıma yönelik çalışmalara daha fazla destek olmalarını bekliyoruz” dedi.

 

Başlık 5: Tasarımlarımda teknoloji ile tasarımın ilişkisine odaklanıyorum

Yarışmanın finalistlerinden Kentsel Tasarımcı Merve Tiryaki, “Yarışmalar Türkiye’deki tasarım ve mobilya ekosistemi için çok önemli. Yeni fikirler bulmak, araştırmak için bizlere büyük bir fırsat sunuyor. Tasarım yarışmalarının hem öğrenciler hem profesyoneller için sayısının artmasını temenni ediyorum. Tasarımlarımda teknoloji ile tasarımın ilişkisine odaklanıyorum. Türkiye’de bu alanda çalışan çok fazla tasarımcı yok. Bu yarışmalar yeni alanlara da dikkat çekecektir. Değişen gündelik hayat pratiklerimize ve sorunlarımıza çözüm bulmak adına tasarımımı oluşturdum.” dedi.

Yarışmanın finalistlerinden Mimar Ayça Yazıcı, Endüstriyel Tasarım öğrencisi Berkay Çatalyürek, Mimarlık öğrencisi Yunus Emre Bolat ve İç Mimarlık bölümünden yeni mezun olan Betül Genç de yarışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundular. 

Kaynak: Ajans Bizim

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
12 İlde IŞİD Operasyonu: 41 Gözaltı

12 İlde IŞİD Operasyonu: 41 Gözaltı

02-05-2024 - GENEL

Diyetisyen Usta'dan Beslenme Önerisi

Diyetisyen Usta'dan Beslenme Önerisi

30-04-2024 - GENEL