Kastamonu'da Su Samuru Sürprizi

Kastamonu'nun doğal yaşam alanlarında bir su samuru görüntülendi.

GENEL - 25-02-2024 17:42 184 kez okundu.

Kastamonu'da Su Samuru Sürprizi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Milli Parklar ekiplerince çekilen su samuru görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaştı. 

Yumaklı, "Kastamonu’daki eşsiz doğal yaşamın bu seferki sürprizi 'Su Samuru' oldu. Ekiplerimizin tarafından görüntülenen sevimli misafirimiz, korumamız altında doğal yaşam alanında ömrünü sürdürmeye devam edecek. Yaşat-Koru-Sev" diye yazdı. 

Başlık 2: Su samurları

Su samurları sayıları hem Türkiye’de hem de dünyada hızla azalan türler arasında yer alıyor. Bu nedenle farklı uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınarak, tehlike altındaki tür olarak sınıflandırılıyor. Merkez Av Komisyonu tarafından da avlanması yasak türler arasında listelenmiş durumda.

Su samuru tatlı su ve acı su ile deniz habitatlarının çok geniş bir dağılımından yararlanır. Göllerde, sazlık ve çeşitli sulak alanlarda, sulama kanallarında ve deniz kıyılarında bulunabilir. Her büyüklükteki nehir ve ırmaklar su samurunun yaşama alanı olabiliyor.

Beslenmelerinde esas gıdalarını balıklar, kurbağa türleri yer alıyor. Yiyecek bulamadıkları zaman su kuşları ile onalrın yumurtası da su samurları için besin kaynağı olabiliyor. 

Su samurunun; Antalya bölgesindeki çay ve nehirlerde, Trakya bölgesinde, Abant, Çoruh Nehri ve yan kollarında, Dicle nehri havzasına bağlı Çatak çayında, Kırıkkale’ye bağlı Hasandede Beldesinde, Rize'de Hemşin ve Fırtına derelerinde yaşadığı bilinmektedir. 

Su samuru görme, koku alma ve duyma yeteneği çok hassas bir hayvan. Gözler kafanın üst kısmında yer alır. Bu sayede vücudu su altındayken görmeye devam edebilir. Su samuru yalnız yaşar, erkek ve dişiler arasında kuvvetli eş bağı bulunmaz. Gençler 13-15 ay anneleri ile birlikte yaşarlar. Populasyonların büyük kısmı gececidir. Bunun yanı sıra çok utangaç olmaları nedeniyle insanlar tarafından gözlenmeleri çok güçtür. 

Kaynak: Ajans Bizim

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
12 İlde IŞİD Operasyonu: 41 Gözaltı

12 İlde IŞİD Operasyonu: 41 Gözaltı

02-05-2024 - GENEL

Diyetisyen Usta'dan Beslenme Önerisi

Diyetisyen Usta'dan Beslenme Önerisi

30-04-2024 - GENEL