GENEL
Giriş Tarihi : 16-08-2023 17:54

Arıcılık Üzerindeki Etkiler Araştırılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliğinin arıcılık üzerindeki etkilerini araştırmak ve öneriler geliştirmek üzere proje başlattı.

Arıcılık Üzerindeki Etkiler Araştırılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliğinin arıcılık üzerindeki etkilerini araştırmak ve öneriler geliştirmek üzere proje başlattı. 

Bu kapsamda, bakanlığa bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nce (TAGEM) "Türkiye'de İklim Değişikliğinin Arıcılık İşletmeleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması Projesi” ile iklim değişikliğinin arıcılık üzerine sosyo-ekonomik ve kültürel etkileri tespit edilecek. Arı işletmelerinin iklim değişikliğine karşı uyum ve adaptasyonunun da inceleneceği çalışma sonunda elde edilecek veriler ışığında iklim değişikliğine uyuma yönelik politika geliştirilecek. 

Projenin ana materyalini, Türkiye’de yedi coğrafi bölgede arıcılık yapan işletmelerden derlenen birincil veriler oluşturacak. Yedi bölgeyi temsilen seçilen ve aktif kovan sayısı bakımından en fazla olan 21 il (İzmir, Muğla, Aydın, Ordu, Trabzon Giresun, Adana, Mersin, Antalya, Bitlis, Van, Bingöl, Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa, Sivas, Konya, Ankara, Balıkesir, Sakarya ve Bursa) araştırma alanı olarak seçildi. Bu illerde faaliyet gösteren 525 işletme ziyaret edilerek veriler sahadan toplanacak.

Menemen Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi koordinasyonunda yürütülecek proje TAGEM’e bağlı 7 araştırma enstitüden tarım ekonomisi alanında çalışan uzmanlarca yapılacak.  Ayrıca projeye Ankara, Muğla Sıtkı Koçman ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitelerinden öğretim üyeleri danışman olarak katkı sağlayacak.

Başlık 2: İklim değişikliğinin etkileri 

Projede işletmelerin sosyo-demografik özellikleri ortaya konulacak  ve araştırma bulguları ile bu özellikler arasındaki ilişkiler analiz edilecek. Görüşülen işletmelerin kovan sayıları, gezginci arıcılık lokasyonları, kullanılan arı ırkları, yıl içerisindeki besleme dönemleri, bal verimleri, yaşanan problemler, kışlama ve hastalıkla mücadele dönemleri, yıl içerisindeki oğul verme davranışları, hasat dönemleri ve bu değişkenlerin mevcut durumları incelenecek. Ayrıca 10 yıl önceki ve 20 yıl önceki durumları sorgulanarak yıllar içerisindeki değişimler iklim değişikliği açısından irdelenecek.

Öte yandan işletmelerin iklim değişikliği algıları, uyum stratejileri, uyum stratejileri önündeki engeller ve iklim değişimine bağlı yaşadıkları olumsuzluklar da belirlenecek. 

Proje, Türkiye’de iklim değişikliğinin arıcılık işletmeleri üzerine etkisini ortaya koyan ülkesel çapta özgün bir araştırma olma özelliğini taşıyor. 

Başlık 3: "Tarım bir milli güvenlik meselesi"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, iklim değişikliği, proje çıktılarının Türkiye’deki sürdürülebilir arıcılık faaliyetleri açısından yol gösterici olacağını belirterek, “Tarımsal üretim daha önce hiç olmadığı kadar stratejik bir önem kazandı. Dolayısıyla tarımı bir milli güvenlik meselesi olarak görüyor ve AR-GE çalışmalarımızı bu doğrultuda dünyadaki yeni normale göre yürütüyoruz" dedi.  

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ