Sudan'ın güneyindeki Mavi Nil eyaletinde arazi anlaşmazlıkları nedeniyle çıkan ve iki gün süren aşiret çatışmalarında son etnik çatışmalarda iki gün süren çatışmalarda en az 150 kişi öldü.

El Cezire'nin haberine göre, Wad al-Mahi hastanesi yöneticisi Abbas Moussa, “Çarşamba ve Perşembe günleri arasında kadın, çocuk ve yaşlı dahil toplam 150 kişi öldürüldü. Şiddet olaylarında yaklaşık 86 kişi de yaralandı” dedi.

Mavi Nil'de çatışmalar, Hausa halkının üyeleri ile rakip gruplar arasında arazi konusunda çıkan tartışmaların ardından, yüzlerce kişinin yoğun silah seslerinden kaçtığını ve evlerin alevler içinde kaldığını bildirdikten sonra geçtiğimiz hafta patlak verdi.

Çatışma, başkent Hartum'un 500 güneyinde, Roseires yakınlarındaki Wad al-Mahi bölgesi çevresinde yoğunlaştı. 

Perşembe günü yüzlerce kişi Damazin'de yürüdü ve bazıları eyalet valisinin görevden alınmasını istedi. Göstericiler, "Şiddete hayır" sloganları attı.

Birleşmiş Milletler Sudan Yardım Şefi Eddie Rowe, 13 Ekim'de başlayan son huzursuzluktan bu yana "doğrulanmayan 170 kişinin öldüğünü ve 327 kişinin yaralandığını" bildirerek, devam eden çatışmalardan "derin endişe duyduğunu" söyledi.

Başlık 2: Mavi Nil Etnik Şiddetle Sarsıldı

Temmuz ayında patlak veren aşiret çatışmaları Ekim ayı başlarında 149 kişinin ölümüne neden oldu.  BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, geçen hafta yenilenen çatışmalarda 13 kişi daha öldü.

Temmuz savaşı, bir toprak anlaşmazlığının ardından Batı Afrika kökenli bir kabile olan Hausa'yı ve Berta halkını içeriyordu. Perşembe günü, Hausa'yı temsil eden bir grup, son iki gün içinde ağır silahlarla donanmış kişiler tarafından saldırıya uğradıklarını söyledi, ancak saldırı için belirli bir kabile veya grubu suçlanmadı.

Bir Hausa, gerilimi azaltma ve “Hausa'daki soykırım ve etnik temizliğe son verilmesi" çağrısında bulunan bir bildiri yayınladı. Kabile uzun zamandır Sudan toplumu içinde marjinalleştirildi ve Temmuz ayındaki şiddet ülke çapında bir dizi Hausa protestosuna yol açtı.

Mavi Nil, onlarca farklı etnik gruba ev sahipliği yapıyor, bölgede onlarca yıllık kabile gerilimlerini sıklıkla alevlendiren nefret söylemi ve ırkçılık var.

West Kordofan'dan yerel bir gazeteci olan Eisa El Dakar, geçen hafta, buradaki çatışmanın kısmen (Arap ve Afrika kökenli) iki etnik grubun yerel topraklar üzerindeki çelişkili iddialarından kaynaklandığını, Misseriya'nın ağırlıklı olarak bir hayvancılık topluluğu olduğunu ve Nuba'nın çoğunlukla çiftçi olduğunu söyledi.

Sudan, geçen Ekim ayında Ömer El Beşir'in otuz yıllık yönetiminin ardından ülkenin kısa süreli demokratik geçişini altüst eden bir darbeden bu yana kargaşaya sürüklendi. Nisan 2019'da bir halk ayaklanmasında devrildi ve sivil-asker güç paylaşımı hükümetinin yolunu açtı.

Birçok analist, artan şiddeti, geçen Ekim ayındaki askeri darbenin bölgedeki güç boşluğunun bir ürünü olarak görüyor. Şiddet, ayrıca kısmen Ukrayna'daki savaşın neden olduğu yakıt kıtlığıyla birleşen Sudan'ın zaten zor durumdaki ekonomisini daha da tehdit etti.