GENEL
Giriş Tarihi : 04-12-2023 11:33

Basında Yeni Bir Meslek Örgütü: Basın Kulübü

Bir grup gazeteci, toplumun haber alma hakkına sahip çıkılması ilkesiyle "Basın Kulübü" adı altında yeni bir mesleki örgüt kurdu.

Basında Yeni Bir Meslek Örgütü: Basın Kulübü

Bir grup gazeteci, mesleki hak ve özgürlüklerininin yanı sıra toplumun haber alma hakkına sahip çıkılması ilkesiyle "Basın Kulübü" adı altında yeni bir mesleki örgüt kurdu. 

Ankara merkezli bir dernek olarak faaliyet başlayan Basın Kulübü'nün kuruluş çalışmaları "kendi seslerinin duyurulmadığına" inanan bir grup genç gazeteci bir süre önce başlatılmıştı. 

Basın Kulübü'nün kuruluşuna ilişkin açıklamada dünyada bir çok ülkede habere yönelik sansür ve dezenformasyonun gündelik hayatın bir parçası olduğu belirtilerek, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Gerçeğin toplumlar tarafından bilinmesi, doğru haberin gücü, gazetecilerin mesleklerini özgürce yapabilmesi güç sahipleriyle gazetecileri karşı karşıya getiriyor.

Kamu hakları savunuculuğu olan gazetecilik özellikle son yıllarda derin tahribatlar yaşıyor, yozlaşan her kurum gibi gazeteciliğin de bundan pay aldığını düşünüyoruz.

Gazetecilik meslek ahlakını savunan, haberlerinde buna özen gösteren, her türlü sansüre, otosansüre zorlama girişimlerine rağmen mesleğinin hakkını veren, onurluca gazetecilik yapmaya çalışan büyük bir çoğunluğun olduğunun da bilincindeyiz.

İşte bu çoğunluğun sesini yayacak, özgürlükleri ileriye taşıyacak, gazetecilik mesleğinin evrensel ilkelerini savunacak yeni bir oluşumun müjdesini vermek istiyoruz.

Başlık 2: "Zorluklara rağmen mesleğini yapmakta inat edenler"

Basın Kulübü; gazetelerde, televizyonlarda, internet medyasında çalışanları, haberleriyle toplumsal çıkarları koruyan gazetecileri, ana akım medya tarafından yok sayılan, stajyerlik adı altında yoğun bir sömürüye tabi tutulan, düşük ücretlerle çalıştırılan, ülkenin hemen her ilinde, ilçesinde büyük zorluklara rağmen mesleğini yapmakta inat eden, sigortasız çalıştırılan, sesini duyuramayan, sesleri duymazlıktan gelinen gazetecilerin yeni bir platformu olarak doğdu.

Basın Kulübü; sadece gazetecilerin mesleki hak ve özgürlüklerinde taraf olmakla kalmayıp, toplumun özgürce habere ulaşımı hakkını, düşünce ve ifade özgürlüğünün tam ve eksiksiz gerçekleşmesini, insan hakları ve demokrasinin gereği olan kişi hak ve özgürlüklerinin de takipçisi olacak.

Basın Kulübü, mesleki etik değerlere bağlılık göstermek, doğruluk ve tarafsızlık ilkesine uygun bir haberciliğin yanında olmak, özgür gazeteciliği desteklemek gibi bir misyona da sahip çıkacaktır."

Açıklamada,  Genç gazetecileri, sesleri duyulmayan yerel medya çalışanlarını örgütlemek, onların sorunlarını kurum ayırt etmeksizin gündeme getirilmesini sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasındadır" denildi. 

Açıklamada, Basın Kulübü çatısı altındaki herkesin eşit statüde olduğu belirtilerek, basın çalışanlarına üyelik çağrısı yapıldı

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ