Mercan TV'de Nazım Keleş tarafından hazırlanıp sunulan 'Gündem Özel' programına, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut ile birlikte konuk olan Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, daha önce sözünü aldığı deprem istasyonu için önümüzdeki hafta somut adım atılacağını müjdeledi.

Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut ile birlikte konuk olduğu Mercan TV'deki 'Gündem Özel' programında önemli açıklamalarda bulundu.

Nazım Keleş'in hazırlayıp sunduğu ve 'deprem' konusunun konuşulduğu programda konuşan Başkan Kılınç, "Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana gerek iklim, gerekse deprem konusunda oldukça hassas davranıyoruz. 22 Ekim Cumartesi günü Belediyemiz, Üniversitemiz ve Mimar ve Mühendisler Grubu Adıyaman Şubesi tarafından gerçekleştirilecek olan 'Deprem ve İklim Konferansı' da bu yönde çalışmalarımızdan bir tanesi olacak. Öncelikle tüm vatandaşlarımızı Cumartesi günü saat 13.00 da Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenecek olan konferansa davet etmek istiyorum. Ülkemizin önemli değerlerinden bir tanesi olan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun konuşmacı olarak katılacağı, Mimar ve Mühendisler Gurubu Genel Başkanı Bülent Şen ile birlikte konunun uzmanı bilim insanlarının aramızda yer alacağı bu konferansın oldukça yararlı olacağına inanıyorum. Çünkü Adıyaman olarak riskli deprem kuşağı üzerinde bulunuyoruz. Bunun bilincinde olarak vatandaşlarımıza yapacakları inşaatlar için bu hassasiyeti gözetmeleri karşılığında imar izni veriyoruz. Bu bizim kırmızıçizgimiz durumunda" dedi.

Başlık 2: "Deprem İstasyonu İçin Samut Adım Atılıyor"

Başkan Kılınç, konuşmasının devamında, daha önce sözünü aldığı Deprem Gözlem İstasyonu için önümüzdeki hafta somut çalışmalara izma atılmaya başlanacağını söyleyerek, "Bunun yanı sıra; Geçtiğimiz günlerde çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla gittiğim İstanbul'da, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret ederek, Adıyaman'a Deprem Gözlem İstasyonu kurulması için görüşmeler gerçekleştirdim. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'e yaptığım ziyarette, Boğaziçi Üniversitesi ve Adıyaman Belediyesi işbirliğiyle 'Adıyaman Deprem Gözlem İstasyonu' kurulması için yaptığımız talep olumlu görüldü ve bu önemli çalışmanın en ilk adımı önümüzdeki hafta atılacak. Gelecek hafta şehrimizde misafir edeceğimiz Boğaziçi Üniversitesi'nden teknik heyet, ilimize kurulacak istasyon için yer tespitinde bulunacak. İlimize hayırlı olsun" müjdesini verdi.

Başlık 3: "Afet Ve Acil Eylem Planının Hazırlanmasında Kapsamlı Çalışmalar Yapıyoruz"

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut ise deprem konusunda yaptıkları çalışmalardan bahsederek, "Depremler yıkıcı doğal olaylardır. Ama biz bunları önceden haber alamazsak da, bunları önceden önleyemezsek de bunlara karşı önlem almak bizim elimizde… Adıyaman bölgesi bir deprem bölgesi, iki tane fay hattı var. Birisi Güneydoğu Anadolu Fay Hattı, diğeri de Doğu Anadolu Fay Hattı… Bu iki fay hattı da Elazığ'dan başlayıp Çelikhan'dan Gölbaşı'na, oradan da Kahramanmaraş'a kadar giden büyük fay hatlarıdır. Ayrıca Sincik bölgesinden gelen bir fay daha hattı var. Bugüne kadar Adıyaman'da 434 tane deprem olduğunu biliyoruz. Bu da riski gözler önüne seriyor. Bu anlamda üniversite olarak afet ve acil eylem planının hazırlanmasında kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Son 3 yıldır aramıza katılan çok değerli akademisyenlerimiz var, özellikle Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemine sahip olduğumuz için Adıyaman'ın birçok yerinin haritasını çıkarttık. Bu konuda Belediye Başkanımız da bizlere çok destek oldular. İl olarak depreme her daim hazır olmamız lazım. Bu konu ile ilgili Cumartesi günün Belediyemiz, Üniversitemiz ve Mimar ve Mühendisler Grubu Adıyaman Şubesindeki arkadaşlarımız ortaklaşa önemli bir konferansa imza atacak. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilecek olan ve hem deprem, hem de iklimin konuşulacağı konferansa tüm halkımızı davet ediyoruz" dedi.

Program sonunda gerek Belediye Başkanı Kılınç, gerekse ADYÜ Rektörü Turgut, Mercan TV ailesine, kendilerine böyle bir imkan sunmasından dolayı teşekkür etti.