GÜNDEM
Giriş Tarihi : 15-10-2022 22:52   Güncelleme : 15-10-2022 23:21

Camide İlk Kez Hoparlörden Ezan Okundu

Almanya’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (Ditib) Merkez Camiinde dün cuma namazı öncesi ilk kez hoparlörden ezan okundu.

Camide İlk Kez Hoparlörden Ezan Okundu

Türk ve Müslüman nüfusun en çok yaşadığı Almanya’nın dördüncü kenti olan Köln’de, Belediye geçen yıl bazı şartların yerine getirilmesi koşuluyla ezam okunmasının hayata geçebileceğini duyurmuştu. 

İki yıl boyunca 5 dakikayı geçmemek kaydıyla güneşin durumuna göre 12.00 ile 15.00 arasında cuma günleri hoparlörden öğle ezanı okunmasına izin verildi.

Çevrede yaşayanların rahatsız olmaması için ezan sesi 60 desibelle sınırlandırıldı.

Köln Belediye Başkanı Henriette Reker, geçen yıl, “Şehrimizde kilise çanlarının yanında müezzinin okuduğu ezan da duyulursa, bu Köln'de çeşitliliğin takdir edildiğini ve yaşandığını gösterir” demişti. 

Din görevlisi Mustafa Kader’in okuduğu ezana Türk ve Müslümanların yanısıra çevrede oturan Almanlar da ilgi gösterdi.

Belediye Başkanı Reker, dev boyutlardaki gotik tarzı katedraliyle bilinen bir milyondan fazla insanın yaşadığı Köln’deki bu uygulamayı “saygı belirtisi ve dinin karşılıklı olarak kabul görmesi” olarak değerlendiriyor. 

Ditib Başkanı Abdurrahman Atasoy, yerel basına yaprığı açıklamada, “Köln şehri ile yaptığımız bu sözleşmeden ötürü çok mutluyuz. Ezan, Müslümanların aidiyet simgesidir. Bu, Müslüman dini toplulukların toplumun bir parçası olarak algılanmasında önemli bir adımdır” diye eklemişti.

Başlık 2: Erdoğan Açmıştı 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2018’de ibadete açılan camii, 55 metrelik minareleri, 36 metrelik kubbesiyle Avrupa’nın en büyük camiileri arasında yer alıyor. 

Köln televizyon kulesinin yakınlarında Ehrenfeld semtinde inşa edilen camii, 4 bin 500 m2’lik bir alanı kaplıyor.

Köln’de yaklaşık 100 bin Müslüman yaşıyor ki bu, kent nüfusunun yüzde 10’unu teşkil ediyor.

Camii yapımı, “Ditib ile Ankara” arasındaki bağlar gerekçesiyle tepkiyle karşılanmıştı.

Ditib, Almanya’da çok tartışmalara yol açan bir kuruluş! Türkiye’den gelen imamlarla Almanya’daki 900 camii bünyesinde barındırdığı söylenen Ditib, zaman zaman “muhalifleri Ankara’ya gammazlamak” suçlamalarına hedef oluyor.

Almanya’da yaklaşık 5,6 milyon Müslüman yaşıyor. Bu da Almanya nüfusunun yüzde 6,7’sine karşılık geliyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ