Avrupa'nın kokain ticaretinin üçte birini kontrol eden devasa bir uyuşturucu "süper karteli" çökertildi, çetenin Dubai'deki merkezindeki altı mafya da dahil olmak üzere çeşitli ülkelerde 49 kişi tutuklandı.

Avrupa Birliği polis teşkilatı, kod adı "Desert Light" olan uluslararası operasyonda 30 tondan fazla beyaz barut ele geçirildiğini ve Belçika, Fransa, Hollanda ve İspanya'da tutuklamalara yol açtığını söyledi.

Dubai'deki baskı, kendisi de 2019'da Körfez ülkesinde ele geçirilen Hollandalı suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Ridouan Taghi ile bağlantılı olduğu bildirilen Hollanda'dan bir "büyük balık" yakaladı.

"Europol tarafından yüksek değerli hedefler olarak görülen uyuşturucu tacirleri, Avrupa'daki kokain ticaretinin yaklaşık üçte birini kontrol eden 'süper kartel' olarak bilinen şeyi oluşturmak için bir araya geldi. Şüphelilerin kontrolü ve komutası altında Avrupa'ya kokain ithalatının ölçeği çok büyüktü".

Hollandalı kamu yayın kuruluşu NOS, Hollandalı zanlının yine tutuklanan İrlandalı ve İtalyan uyuşturucu çetelerinin liderleriyle Dubai'de ittifak kurduğunu iddia etti.

Europol tarafından yayınlanan bir videoda, aralarında ABD Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi'nden (DEA) ve İspanyol Guardia Civil'den bazılarının da bulunduğu ajanların zanlıları tutukladığı ve lüks arabalara ve gizli nakit zulalarına el koyduğu görülüyor.

Başlık 2: 'Son Derece Büyük Balık'

Europol, Dubai'nin Fransa ile bağlantılı iki, Hollanda ile bağlantılı iki ve İspanya ile bağlantılı iki "yüksek değerli" şüpheliyi tutukladığını açıkladı. Europol, şüphelilerin Dubai, İspanya, Fransa, Belçika ve Hollanda'da tutuklandığını bildirdi. 

Europol sözcüsü Jan Op Gen Oorth, bunun "en tehlikeli organize suç gruplarına yönelik uluslararası bir operasyonun ders kitabı örneği" olduğunu söyledi. Oorth, "Emirlikler suçlular için güvenli bir sığınaktı... ama bu sefer bitti. Dubai polisiyle mükemmel bir işbirliğimiz var, bu yüzden suçlular saklanmak için farklı bir yer aramak zorunda" diye konuştu. 

Tek seferde 30 ton kokain ele geçirilmesinin "büyük bir etkisi" olacağını belirten yetkili, Avrupalı ​​yetkililerin 2021'de kıta genelinde toplam 240 ton ele geçirdiğini de kaydetti. 

8-19 Kasım ​​arasında düzenlenen operasyonda Belçika'da 10, Fransa'da altı ve İspanya'da 13 kişi tutuklandı. Europol, aynı operasyon kapsamında geçen yıl Hollanda'da 14 kişinin daha tutuklandığını söyledi.

Kokain, bir kısmı Güney Afrika'dan geçmiş olsa da, çoğunlukla Güney Amerika'dan Rotterdam ve Antwerp limanları yoluyla geliyordu.

Kaynak: Ajans Bizim