İstanbul Mutfak Günleri (İstanbul Gastronomi Festivali) başladı. 

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından bu yıl 19. su organize edilen festivale ellinin üzerinde ülke katılım sağladı. Bir çok farklı kategoride yüzlerce şefin yarıştığı organizasyona İstanbul halkı büyük ilgi gösteriyor. Bu yıl Tuzla Marina’da özel bir alanda hayata geçen yarışma aynı zamanda genç ve öğrenci şef adayları için büyük bir kariyer fırsatı sunuyor. Ülkemizde WACS (Dünya Aşçılar Birliği) ile entegre yapılan en büyük uluslararası organizasyon olan İstanbul Gastronomi Festivali ulusal kategorilerde de geleceğin milli şeflerine ışık tutuyor.

Festivalde şefler ve şef adayları hünerlerini sergilerken, Türk mutfağının Dünya mutfağına entegrasyonu noktasında büyük adımlar atılıyor. Konu ile ilgili görüşlerini paylaşan TAŞFED Başkanı Bayram Özrek, mutfak kültürünü "hem birleşik hem de ayrık olarak bir kültür mirası" diye tanımladı.  Özrek, şunları söyledi:

”Mutfak kültürü tüm dünya için ne kadar birleşik bir kültürse, coğrafik ve tarımsal farklarla beraber o kadar da ayrık bir kültürdür. Biz yıllardır TAŞFED olarak dünya mutfağını ülkemizde bu organizasyonda ağırlarken aynı zamanda ne kadar özerk ne kadar zengin ve farklı bir mutfak kültürümüzün olduğunu dünyada ki paydaşlarımıza aktarıyoruz. Bu kültür birleşimi bu ve benzeri organizasyonlarla gerçekleşiyor. Yıllardır yaptığımız başarılı çalışmalarla, ülkemizi milli takımlar düzeyinde temsil ettiğimiz uluslararası yarışmalarla mutfağımızı hak ettiği noktaya taşıyoruz. Bu yıl 19.sunu yaptığımız festivalimizde dünyada ki paydaşlarımızı ülkemizde ağırladığımız gibi onların yaptığı benzeri organizasyonlarda da ülkemizi temsil ediyoruz. Geçmişten gelen büyük kültürel mirasımıza modern dokunuşlar yaparak dünyada bu mirası bilmeyen kalmaması için var gücümüzle çalışıyoruz. Burada yıllardır bizlere destek olan tüm kişi, kurum ve markalara teşekkür etmek istiyorum. Bu bayrak yarışında onlar olmasa bu kadar başarılı olamazdık. Yine onlardan aldığımız güç ile hep üzerine koyarak kültürel mutfak mirasımızı çok daha büyük noktalara taşıyacağız.” 

27 Aralık 2022 günü akşamı sona erecek festivale vatandaşların ilgisi de büyüktü. Canlı olarak yarışma mutfaklarında ter döken şefleri izlemek heyecan verici oldu. Farklı ülke şefleri ile sohbet etme imkânı bulan İstanbul halkı organizasyona tam not verdi.

Kaynak: Ajans Bizim