VEFAT
Giriş Tarihi : 09-05-2023 11:55

Eski Bakanlardan Derviş ABD'de Vefat Etti

Eski bakanlardan Kemal Derviş, yaşadığı ABD'de hayata gözlerini yumdu.

Eski Bakanlardan Derviş ABD'de Vefat Etti

Eski bakanlardan Kemal Derviş, yaşadığı ABD'de hayata gözlerini yumdu. 

ABD'de Maryland eyaletinin Bathesda kentinde yaşayan Kemal Derviş bir süredir kanser tedavisi görüyordu. 

Derviş, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığı görevinin sona ermesinin ardından Brookings Enstitüsü'nde Küresel Ekonomi ve Kalkınma programı kıdemli uzmanı olarak görev yapıyordu. 

Başlık 2: Kemal Derviş Hakkında 

Kemal Derviş, 1949 yılında İstanbul'da doğdu. Londra Ekonomi Okulu'nu bitirdikten sonra ABD'de Princeton Üniversitesi'nde doktora yaptı. 

1973-1976 arasında Bülent Ecevit'e danışmanlık yapan Kemal Derviş, aynı zamanda ODTÜ'de öğretim üyeliği görevinde bulundu 1978'de Dünya Bankası'na girdi.

Dünya Bankası'ndaki görevinde, 1996 yılında Dünya Bankası Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığı görevine kadar yükseldi. Kurumda başkan yardımcısı olan ilk Türk idi. 

2001 krizinde Türkiye'ye davet edilen Kemal Derviş, Bülent Ecevit'in başbakanlığını yaptığı koalisyon hükümetinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nı üstlendi. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütelen müzakereler ve ekonominin yeniden yapılandırılması kapsamında Güçlü Ekonomi Programı'nı hazırladı. 2002 Ağustos ayında başbakan yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düşerek görevinden istifa etti. Daha sonraki süreçte CHP'den İstanbul milletvekili seçildi. 

9 Mayıs 2005 tarihinde milletvekilliğinden istifa ederek Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığı görevine atandı. 2009'a kadar bu görevini sürdürdü.  

Ardından Brookings Enstitüsü'nde Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programı kıdemli uzmanı olarak görev alan Kemal Derviş'in İngilizce yayınlanan "Daha iyi bir Küreselleşme", Jaime De Melo ile "Kalkınma için Genel Denge Modelleri"ve "Krizden Kurtulma Ve Çağdaş Sosyal Demokrasi" adlı kitapları bulunuyor. 

Kemal Derviş, Washington DC yakınlarındaki Bathesda kentinde ikinci eşi Catherine Derviş ile yaşıyordu. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ