SİYASET
Giriş Tarihi : 09-11-2022 11:55

Gündüz, Gündemdeki Konuları Yorumladı

YDP Lideri Emanullah Gündüz, Anayasa değişikliği, başörtüsü konusu, cem evleri ve TOGG gibi gündemdeki önemli konular üzerine düşüncesini açıkladı.

Gündüz, Gündemdeki Konuları Yorumladı

Yeni Dünya Partisi (YDP) Genç Genel Başkanı Emanullah Gündüz, canlı yayın konuğu olduğu bir televizyon kanalında Türkiye gündemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Başlık 2: “Anayasa Değişikliği Türkiye İçin Gerekliliğin Ötesinde Bir Zarurettir”

Gündemdeki Anayasa değişikliği, başörtüsü konusu, cem evleri ve TOGG ile ilgili soruları yanıtlayan Genç Lider Gündüz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü açıklamasını değerlendirerek söze başladı. Emanullah Gündüz; “Bu konuyu iki başlık çerçevesinde değerlendirmek istiyorum. Bu başlıklardan ilki, vatandaşlarla devletin ilişkisini sağlayacak olan anayasanın yeniden düzenlenmesidir. Daha kardeşçe, daha adalet ilkeleri temelinde oluşan bir anayasaya ihtiyacımız var. Anayasa değişikliği Türkiye için bir gerekliliğin ötesinde bir zarurettir.

Başlık 3: CHP Şu Anda Tutarsız ve Samimiyetsiz Bir Siyaset Ortaya Koyuyor

Bir diğer başlığımız olan başörtüsü meselesinin Türkiye'nin gündemini meşgul etmesi utanç verici. Başörtüsü bir insanın özgürlüğüdür, temel haklarından bir tanesidir ve bu konuya oy toplamak için yer verilmemelidir. Özgürlük ortamının yasal olarak ortaya koymalıyız. Biz Müslüman bir milletiz, batının taklitçisi olacağız diye başörtüsü aracılığıyla insanların özgürlüğünü kısıtlayamayız. Bu insanlara yapacağımız en büyük zulümlerden bir tanesidir. CHP şu anda tutarsız ve samimiyetsiz bir siyaset ortaya koyuyor. CHP'nin yaptığı şey tamamen tribünlere oynamaktır. Bu açıklama seçime yönelik bir hamle idi. Kılıçdaroğlu bu açıklamayı Ali Cengiz oyunu mantığıyla AK Parti’yi köşeye sıkıştıracağını düşünerek yaptı, fakat CHP ve Kılıçdaroğlu kendi kalelerine gol attılar. Kılıçdaroğlu ve CHP başörtüsü konusunda iktidarı zorlayamaz. Sayın Cumhurbaşkanımız anayasa değişikliğiyle CHP'nin asla yapamayacağı, altından kalkamayacağı, kendi kitlesine dâhil izahını yapamayacağı bir durumla CHP'ye karşılık vermiş oldu. Kılıçdaroğlu’na bu konuda akıl verenler, ona danışmanlık yapanlar, onu çok büyük bir şekilde yanılttılar. CHP'nin samimiyetsizliği ve tutarsızlığı bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Başlık 4: HDP Yönetimi Özgür İrade ve Bağımsız Bir Siyaset Ortaya Koyamamaktadır

Başörtüsü konusunda HDP’nin fikrinin sorulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusunu yanıtlayan Genel Başkan, “HDP mecliste yer alan bir parti. Ben Mardinliyim, ben Kürdüm, ben HDP'ye oy veren seçmenin nasıl bir sosyolojik ve nasıl bir inanç dünyasına sahip olduğunu çok iyi biliyorum. PKK ve ideolojisi ile oy veren halk taban birbirinden tamamen farklı ve uzakta. HDP'ye oy veren seçmen Müslüman Kürt halkıdır ve tamamen dini değerlerine sadıktır. Mardin'de camide cemaat olan, beş vakit namaza gelen, köyün en iyileri diyeceğimiz insanlar ‘bizim kürtlük haklarımızı savunuyor’ diye HDP’ye oy veriyorlar. O yüzden iktidarın HDP'ye gitmiş olması son derece doğal. Aynı zamanda HDP meclis aritmetiğinde 3. sırada olan bir parti. Sosyolojik olarak da başörtülü insanlardan, Müslüman insanlardan oy alan bir partidir. HDP'nin tabanı dediğimiz gariban masum Kürt halkı Müslümandır, dini değerlerine bağlıdır. Fakat HDP'nin yönetimi özgür irade ve bağımsız bir siyaset ortaya koyamadıkları için, PKK'ya bağlı oldukları için onlar tabanı gibi, halkı gibi, kendisine oy veren Müslüman Kürdi gibi karşılık ve cevap veremeyecek” şeklinde konuştu.

Başlık 5: Cem Evlerine Kültür Evi Statüsü Vermek En Doğru Olandır

Cem evlerine kültür evi statüsü verilmesini değerlendiren Gündüz; “Yeni Dünya Partisi olarak, yaptığımız şey adalet temelli olmalı, buna inanıyoruz ve devlet aklıyla düşünerek olaylara yaklaşıyoruz. Görüyoruz ki, Alevilik Ortadoğu'yu şekillendirmek için kullanılan en önemli projelerden bir tanesi. Biz, Aleviliği başka bir din olarak görmüyoruz. Müslümanlığın içerisinde bir mezhep olarak görüyoruz. Eğer cem evlerine ibadethane statüsü verilirse onu ayrı bir din olarak kabul etmek durumunda kalırız. Cem evlerinin varlığını kabul ediyoruz, Alevi kimliğinin varlığını kabul ediyoruz. Aleviliği İslam’ın bir parçası olarak kabul ediyoruz. Bu sebeple cem evlerine kültür evi statüsü vermek en doğru olandır. Devlet aklıyla yapılmış stratejik ve yerinde bir hamledir. Biz Yeni Dünya Partisi olarak bunu destekliyoruz. Bize düşman güçler, Alevi kardeşlerimizi siyasi bir malzeme haline getirmek için kullanıyorlar. İslam’ı değiştirmek, dönüştürmek istedikleri için bütün bunlara engel olabilmek, bütün bunlara dur diyebilmek için devlet aklıyla hareket etmek gerekli.  Bundan dolayı da iktidarın bu hamlesini destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Başlık 6: Ülkemizin, Araba Yapıyor Olması Son Derece Gurur Verici

Son olarak TOGG konusundaki görüşlerini bildiren Genel Başkan; “Mevcut iktidarın literatüründe bunlar yokken yerli ve milli vurgusunu biz zaten yapıyorduk. Ülkemizin,  devletimizin hem devlet kuruluşlarıyla,  hem de özel sektör temsilcileriyle bir araya gelerek devlet desteği ile araba yapıyor oluşu son derece gurur verici. Bundan rahatsız olacak hiçbir şey yok. Ülkemizin yerli arabasının olması çok güzel bir şey, buna katkı sunmak gerekiyor. Son derece güzel bir akıllı cihaz ortaya koymuşlar, bu mutluluk verici. Vatandaş adına ise şunu söylemek isterim, fiyatının halk arabası olarak düzenlenmesi ve vatandaşın fiyatını rahatlıkla ödeyebileceği düşük ve ucuz diyebileceğimiz bir fiyatlandırmayla vatandaşa sunulması bizi mutlu eder” dedi.

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ