ANMA
Giriş Tarihi : 18-12-2022 13:20

“Hayatıyla İnsanlığa Mihmandar Olmuştur”

İl Başkanı Kabaktepe: “Hz. Mevlana, insanlığa hakikat yolculuğundan asla vazgeçmemesini öğütlemiş ve bu yolda hayatıyla insanlığa mihmandar olmuştur.”

“Hayatıyla İnsanlığa Mihmandar Olmuştur”

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Hazreti Mevlâna Celaleddin-i Rumî’nin 749. vuslat yıl dönümü dolayısıyla açıklamada bulundu. Başkan Kabaktepe, yaptığı açıklamada şu cümleleri kaydetti:

“Bu hafta Anadolu’ya hoşgörü ve sevgi mayası çalan, bu toprakları bir daha parçalanmamak üzere irfan harcı ile birbirine bağlayan Hazret-i Pir Mevlâna Celaleddin-i Rumî’nin vuslatının sene-i devriyesini idrak ediyoruz.

Mevlâna Celaleddin-i Rumî yaşadığı dönemden bugüne insanlığı kısır çekişmelere kurban olmaması için uyarmış, insanlığa hakikat yolculuğundan asla vazgeçmemesini öğütlemiş ve bu yolda hayatıyla insanlığa mihmandar olmuştur.

Mevlâna Celaleddin-i Rumî üzerine birçok şey söylenebilir, düşüncesi üzerine birçok yaklaşım geliştirilebilir. Ancak bizce Mevlâna aşktır, sevgidir, edeptir, hakikattir, hoşgörüdür, kardeşliktir ve mütevazılıktir.

Aşktır, zira aşkın uçsuz bucaksız ummanlarında yâre ulaşmanın verdiği mutluluğu, yârdan ayrı kalmanın verdiği ızdırabı, yâre doğru bıkmadan usanmadan kanat vuran aşk pervanesinin ısrarı, en güzel şekilde Hazret-i Pir ile dile gelmiştir.

Sevgidir, zira cümle âlemin sevgi üzerine bina edildiği, sevmenin hududunun olmadığı, sevdikçe insanın insanlığa daha da yaklaşmış olacağı, insanın mahlûkata sevgi ile bakması gerektiği en güzel şekilde Hazret-i Pir ile dile gelmiştir.

Edeptir, zira kişinin kıymetinin edep ile ölçüleceği, dünyalık hırs ve arzulara kapılıp insana nahoş gelen durumlara düşülmemesi gerektiği, edep ile gelenin her durumda bir lütfa mazhar olacağı en güzel şekilde Hazret-i Pir ile dile gelmiştir.

Hakikattir, zira hakikatin hiçbir koşulda terk edilebilecek bir şey olmadığı, hakikatin makama, mevkiye, şana, şöhrete kurban edilemeyecek kadar kıymetli olduğu, insanlığın kurtuluşunun hakikate tabi olmakla mümkün olduğu en güzel şekilde Hazret-i Pir ile dile gelmiştir.

Hoşgörüdür, zira kusur görenin kusurlu olacağı, eksik arayanın eksik kalacağı, zanda bulunanın ziyan olacağı, güzel görmeyenin güzelliğini kaybedeceği en güzel şekilde Hazret-i Pir ile dile gelmiştir.

Kardeşliktir, zira insanın kendinde kıymetli olduğu ve bu kıymetini asla kaybetmeyeceği, mezheplerin, meşreplerin, dillerin ve renklerin sadece güzelliğin tecellisi olduğu, kıymetli olanın insanın içinde taşıdığı safi anlam olduğu en güzel şekilde Hazret-i Pir ile dile gelmiştir.

Mütevazılıktır, zira hiçbir makamın hiçbir mevkiinin kişiyi diğerlerinden üstün yapmayacağı, kişinin tevazu ile dolu bir hayat yaşaması gerektiği, rahmetin, iyiliğin, güzelliğin ve hakikatin ancak tevazu ile anlam bulacağı en güzel şekilde Hazret-i Pir ile dile gelmiştir.”

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ