GENEL
Giriş Tarihi : 15-02-2024 11:09

İnşaat Faaliyetlerinde Yavaşlama Devam Ediyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Hazır Beton Endeksi 2024 Ocak Ayı Raporu’na göre, kasım ayında başlayan Faaliyet Endeksi’ndeki yavaşlama devam ediyor.

İnşaat Faaliyetlerinde Yavaşlama Devam Ediyor

Son 3 aydır tüm endeksler eşik değerin altında yer almakla birlikte bunların içinde sadece faaliyet endeksinin eşik değeri zorladığı görüldü. Hem Beklenti hem de güven endeksleri ocak ayında sınırlı bir yükseliş göstermiş olmakla birlikte negatif tarafta kalmaya devam etti. Bu kapsamda 2024 yılının ilk çeyreğinde faaliyet endeksinde ciddi bir yükseliş beklenmiyor.

Ocak ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azaldı. En fazla daralma güven endeksinde, en düşük ise beklenti endeksinde oldu. Her üç endeks de Ocak ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla azaldı ve eşik değerin altında kaldı. Bundan dolayı hazır beton endeksi geriledi. 

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Kasım ayında başlayan Faaliyet Endeksi’ndeki yavaşlama negatif tarafta yoluna devam etmiş, aralık ayındaki yukarı yönlü eğilim ocak ayında yine tersine dönmüştür. Hem Beklenti hem de Güven Endeksleri ocak ayında sınırlı bir yükseliş göstermiş olmakla birlikte negatif tarafta kalmaya devam etmiştir. Bu kapsamda 2024 yılının ilk çeyreğinde Faaliyet Endeksi’nde ciddi bir yükseliş beklenmemelidir” dedi.

Işık, şunları kaydetti:

“Konut satış rakamlarına göre Türkiye 2023 yılını, 8 yıl öncekine yakın satış rakamları ile kapatmış görünmekte. Yıllık 1 milyon 289 binlik konut satış rakamını 2015 yılında aşan Türkiye, geride bıraktığımız yıl 1 milyon 225 binde kaldı. Toplam satışlarda görülen yüzde 17,5’lik daralma ipotekli satışlarda yüzde 36’yı geçmiş durumda. Hem ilk el hem de ikinci el satışlarda ortaya çıkan bu daralmada kuşkusuz en büyük pay tüketici tarafında finansmana erişimde yaşanan sorun. 2024 yılının ikinci yarısından itibaren beklenen faiz indirimlerine paralel olarak bankacılık kesiminin konut kredilerine erişimi rahatlatması sonrasında sektörde canlılık meydana geleceği öngörülmektedir.”

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ