Özgün kültürü uluslararası sanat formlarıyla buluşturmak ve şehirlerin marka değerlerini yükseltmeye yönelik Türkiye Kültür Yolu Festivali, bu yıl 20 şehirde 7’den 70’e herkesi kültür ve sanatla buluşturacak. Festivalin ilk durağı olan Adana, 5-13 Nisan tarihleri arasında tam dokuz gün boyunca birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, geçen yıl Adana ayağına dahil edilen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ile daha da coşkulu geçecek. Adana Kültür Yolu Festivali kapsamında dokuz gün boyunca 50’den fazla noktada etkinlikler düzenlenecek. Renkli karnaval kortejiyle başlayacak festivalde FotoMaraton etkinliğinde onlarca fotoğrafçı, festivalin en güzel karelerini yakalamak için yarışacak. Öte yandan festival süresince birbirinden ünlü sanatçılar, Merkez Park’ta kurulacak ana sahnede en sevilen şarkılarını seslendirecekler. 

Başlık 2: Picasso Adana'da 

Festival kapsamında ünlü ressam Pablo Picasso’nun eserlerinden oluşan “Pablo Picasso: Yaratılış Her Şeydir” sergisi Adana Müze Kompleksi Tarım Müzesi’nde sanatseverler ile buluşacak. Picasso’nun gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğraflarından oluşan, tamamı orijinal ve mirasçıları tarafından onaylanmış 50 eser sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Başlık 3: Sergiler

Festival kapsamında Adana Müze Kompleksi’nde, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 'Misis’ten Yükselen Tarih' sergisi, bölgenin köklü geçmişini gözler önüne serecek. 

Adanalı sanatçı Ferdi Tayfur’un hayatını konu alan 'Sabahçı Kahvesi' adlı enstalasyon sergisi, festival kapsamında Müze Kompleksi Eğitim Atölyesi’nde ziyarete açılacak. Sanatçının orijinal giysileri, afiş ve plaklarının yer aldığı sergide, Ferdi Tayfur için özel olarak hazırlanan bir belgesel de gösterime sunulacak.

Festival kapsamında İlhami Atalay’ın “Bahar Çiçekleri” sergisinin yanı sıra Cengiz Yatağan, Ertuğrul Ateş, Beste Alperat, Ozan Oganer, Quasimotho gibi sanatçılar ile çok sayıda sanatçının bir araya gelerek hazırladığı farklı disiplinlerden çok sayıda sergi sanatseverler ile buluşacak.

Gökhan Doğan tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli Seyyah: Anadolu Medeniyetleri eseri de, Kültür Yolu Festivali kapsamında Adana’da sanatseverlerle buluşacak. Göbeklitepe’den günümüze Anadolu medeniyetlerini konu alan eser, lidar ve görüntü işleme ile izleyicileri geçmişin bir figürü olarak kurguluyor. Yapay zekâ, kişiye özel deneyimler sunan eser Adana’da ilk kez açık havada sergilenecek.

Adana Kültür Yolu Festivali, bu yıl da Filistin mücadelesine bir saygı duruşu olarak özel bir seçkiye ev sahipliği yapacak. 

Başlık 4: Sahneden söyleşiye etkinlikler

Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü müzik toplulukları festival kapsamında Adanalılar ile buluşacak. 

Festival boyunca İl Halk Kütüphanesi, Çukurova Üniversitesi ve Müze Kompleksi Konferans Salonu’nda birbirinden farklı konularda söyleşiler düzenlenecek. Ayrıca yine festival süresince Adana Müze Kompleksi ve Olgunlaşma Enstitüsü’nde düzenlenecek atölyelerde geleneksel el sanatları çalışmaları tanıtılarak bu alandaki farkındalık artırılacak.

Merkez Park'ta, dokuz gün boyunca içinde birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü" kurulacak. 

Başlık 5: Sanat sokağa inecek

Festival kapsamında 01 Burda AVM ve M1 AVM’de yerleştirilecek piyanolarda genç yetenekler “Sen de Çal” projesi kapsamında yeteneklerini sergileyecek. 

Çukurova Üniversitesi Turkuaz Cafe ve Millet Bahçesi’nde kurulacak Sokak Sahnesi’nde de genç müzisyenler performanslarını seyircilerle buluşturacak.

Kaynak: Ajans Bizim