GÜNDEM
Giriş Tarihi : 08-08-2023 23:01

Petrol Fiyatları Son Üç Ayın Zirvesinde

Petrol fiyatları son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Petrol Fiyatları Son Üç Ayın Zirvesinde

Suudî Arabistan'ın fiyatları artırmak için petrol üretimindeki tek taraflı kesintisini eylül ayına kadar uzatması ve Rusya'nın da bunu takip etmesiyle petrol fiyatları, geçen hafta arz sıkışıklığının da etkisiyle yükselmeye devam etti. 

Petrol fiyatları son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Doların değerindeki düşüş, dolar üzerinden işlem gören ham petrol fiyatlarının artmasında etkili oldu. Ekim ayı teslimi Kuzey Denizi Brent tipi ham petrolün varili yüzde 1,29 artışla 86,24 dolara yükseldi.

ABD'deki muadili olan eylül teslimli West Texas Intermediate (WTI) petrolünün varili ise yüzde 1,55 artışla 82,82 dolara yükseldi.

Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerini uzatmasının da etkisiyle ham petrol fiyatları hafta ortasındaki düşüşlerini silerek, neredeyse son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Suudî Arabistan, temmuz ayında başlattığı ve petrol fiyatlarını daha da yükseltme tehdidinde bulunan günde bir milyon varillik petrol üretimi kesintisini bir ay daha uzattı.

Suudî Enerji Bakanlığının yaptığı basın açıklamasına göre, bu önlem, bu sürenin ötesine "uzatılabilir, hatta genişletilebilir ve güçlendirilebilir".

Suudî Enerji Bakanlığından resmî bir kaynak, geçen perşembe günü, devlete ait Suudî Basın Ajansına (SPA) yaptığı açıklamada, Krallığın günde bir milyon varillik bu gönüllü azaltmayı Eylül ayında da uzatacağını bildirdi.

Kaynak, kesintinin uzatılması kararının petrol piyasalarında istikrar ve dengeyi desteklemeyi amaçladığını söyledi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da ülkesinin eylül ayında ihracatını günde 300 bin varil azaltacağını söyledi.

Gönüllü üretim kısıntılarına getirilen bu uzatmalar, Petrol İhraç Eden Ülkeler ve Müttefikleri Örgütü (OPEC+) Ortak Bakanlar İzleme Komitesinin (JMMC) cuma günü yapacağı toplantı öncesinde geldi. 

JMMC, mevcut üretim azaltma stratejisinin 2024 yılı sonuna kadar sürdürülmesini tavsiye etti.

ABD’de geçen ay yayımlanan haftalık verilere göre, ABD’nin ticarî rezervlerinin 17 milyon varil azalmasıyla ham petrol stoklarındaki rekor bir düşüş meydana geldi.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ