Bodrum Belediyesi ile “Hırvatistan’ın En İyi Kenti” ödülüne sahip olan Mali Lošinj Belediyesi arasında sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda ortak fayda sağlamak amacıyla Kardeş Şehir Protokolü imzalandı. 

Mali Lošinj heyetinin Bodrum Belediyesi’ni ziyaretiyle başlayan program, Bodrum Kalesi’nde gerçekleştirilen imza töreniyle devam etti. Kardeş Şehir Protokolü imza törenine; Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Mali Lošinj Belediye Başkanı Ana Kučić ile öteki yetkililer katıldı. 

Törende konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, 3,5 yıl önce atılan temelin bugünlerde artık kendini gösterdiğini ifade ederken, Green Destination akreditasyonunun bir parçası olarak Bitez’i Quality Coast programına sokmayı başardıklarını belirtti. Aras, Mali Lošinj ile kardeş şehir olma fikrinin oluşumunu da şöyle anlattı: d

“Bundan 3,5 yıl önce Tuncay Kuleli hocamızın da liderliğiyle dedik ki biz, öncelikle Bitez’imizi daha sonra da tabiî ki Bodrum’u kapsayacak bir çalışma başlatalım. Bize rehberlik etti ve biz Bitez’den başladık. Mali Lošinj’de yaptığımız toplantıdan sonra artık biz de Green Destinations akreditasyonunun bir parçası olduk ve yaptığımız çalışmalarla Bitez’i Quality Coast programına sokmaya hak kazandık. O gün, biz ziyaretlerimizde Sayın Belediye Başkanımızla tanışmıştık. Ekselansları Ivana Hanım’ın da destekleriyle bir kardeş kent olma yolunda adımlar attık. 2021 yılının mayıs ayında bir iyi niyet mektubu imzaladık. Bugün de Sayın Belediye Başkanının ziyaretleriyle bu kardeş kent protokolümüzü imzalama noktasına geldik.”

Kardeş şehirler olarak ortak projeler yapmanın önemine değinen Başkan Aras, “Kardeş kentler zamanla sadece karşılıklı ziyaretlere ve sönmüş ilişkilere evriliyor. Bodrum’un da birçok kardeş kenti var. Ancak siz, ortak projeler yapmazsanız, birlikte halkın hayatını kolaylaştıracak ve hizmet edecek projeler geliştirmezseniz kardeş kent olayı da tarihin sayfalarına gömülüp gidiyor. Aslolan birlikte ortak projeler yapıp, kentlerimize faydalı olacak deneyimleri paylaşmaktır" dedi. 

Başlık 2: Hırvatistan’ın En Büyük Adalar Takımı Kenti 

Mali Lošinj Belediye Başkanı Ana Kučić ise ilk adımları 2019 yılında atılan, ev sahipliğini kendilerinin yaptığı ‘Global Green Destinations Günleri’ haftasında Bodrum Belediyesi temsilcilerini Mali Losinj kentinde ağırlamaktan büyük onur ve mutluluk duyduklarını belirttiği konuşmasında Mali Lošinj ile ilgili bilgiler de verdi.

Ana Kučić, konuşmasında ortak ilgi alanları ve tecrübeleri karşılıklı paylaşmaya olan arzularının Başkonsolos Ivana Zerec’in desteğiyle ile önemli bir noktaya geldiğini ifade ederek, “Pandemi döneminde her iki şehrin kontrolü dışında gelişmiş tüm engellere rağmen, ikili ilişkilerimizi bugün bu iş birliği protokolünde resmiyete erdireceğiz. Mali Losinj, nüfusu yaklaşık 8 bin olan ve Hırvatistan’ın en büyük adalar takımı kentidir. Yerel kent yönetimlerinin küçük kentler kategorisinde, ekonomi alanında ‘Hırvatistan’ın En İyi Kenti’ ödülünü almış olmaktan büyük gurur duyuyoruz” dedi.

Kučić, Bodrum Belediyesi ile birlikte iş birliğinde çalışmak istedikleri alanların eğitim, sağlık, turizm ve kültür olduğunu söyledi. 

Mali Lošinj ve Bodrum’un kardeş şehir olmasıyla birlikte, ortaklık temelinde sanayi, ticaret, tarım ve turizm alanlarında iş birliği gerçekleştirilmesi ve bilgi alışverişinde bulunulması planlanıyor. Her iki tarafın da yerel kurum ve kuruluşları arasında karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımlarının sağlanması için koordinasyon sağlanmasıyla beraber, AB projeleri gibi hibe projelerinde ortak olarak yer alınması konusunda karşılıklı iş birliği gerçekleştirilecek. Bu protokol ile sürdürülebilir kalkınma, çevre, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji, iklim değişikliği, akıllı şehirler ve sürdürülebilir turizm konularında ortak çalışmalar yapılacak.  

Kaynak: Ajans Bizim