YEREL
Giriş Tarihi : 17-08-2022 17:00

Zahmetsiz Tarımda Yüksek Verim

Yozgat’ta, bu yıl ekim yapılan alanlardan yüksek verim alınması sevindirdi.

Zahmetsiz Tarımda Yüksek Verim

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta 2014 yılında başlatılan toprak işlemesiz tarım uygulaması çalışmaları hız kesmeden devam ederken, bu yıl ekim yapılan alanlardan yüksek verim alınması sevinçle karşılandı.

Toprak işlemesi yapmadan Anıza Doğrudan Ekim mibzeri kullanılarak gerçekleştirilen toprak işlemesiz tarım uygulaması ile toprağın strüktürü denilen yapısının bozulmadığı, her şeyin doğal ortamına bırakılarak, topraktaki mikroorganizma faaliyetlerinin, toprağın su tutma kabiliyetinin artırıldığı kaydedildi. Toprak yüzeyinin anız ve bitki artıkları ile kaplı olması nedeniyle erozyonun da en az seviyeye indiği hatırlatıldı. Toprak işlemesiz tarım uygulamasıyla, girdi, sulama, zaman ve işgücünden tasarruf sağlandığı, çiftçinin daha karlı üretim yaparak, toprağı ve bitkinin korunduğu, sürdürülebilir, uzun vadede toprakların iyileştirilmesine ve erozyon nedeniyle yok olmasının engellendiğinin altı çizildi. Bu sayede anız yakmanın önüne geçilerek, para, işgücü, zaman, yakıt, toprak canlıları, toprak suyu, yapısı ve besin maddeleri gibi unsurların da korunma ve tasarrufuna imkân sağlandığı bilgisi paylaşıldı.

Yüksek verim alındı

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bu yıl da toprak işlemesiz tarımsal faaliyetlerde bulundu.  Sorgun İlçesinin Doğankent beldesinde Veli Çelik isimli çiftçiye ait arazide uygulanan Toprak İşlemesiz buğday demonstrasyonu hasadı da yapıldı. Toprak işlemesiz tarım uygulanan alanda yapılan buğday hasadında dekardan 350-400 Kilogram civarında verim alındı. 

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, ‘’Yapılan uygulama çalışmaları ile geliştirilmiş olan yerli tohumlarımızı da çiftçilerimize göstermiş ve tanıtmış oluyoruz.  Burada Enstitümüz tarafından yeni geliştirilmiş olan Aytenabla Çavuş, Demirhan ve Fazılbey ekmeklik buğday tohumları ekildi. Ekimini yaptığımız diğer alanlarda ise bölgede en çok ekimi yapılan Makarnalık buğday çeşidi olan Kızıltan çeşidi ekildi. 

Bu yıl kışın biraz uzun sürmesi ve Nisan ayında yağmur yağmamasına rağmen sonradan gelen bereketli yağmurlarla iyi bir üretim sezonu geçirdik. Bu bölgede buğday ekimlerinde dekardan 300-350 Kilogram civarında verimler alındı.  Hasat sonucunda gördük ki toprak işlemesiz olarak ekilen arazide hiçbir verim kaybı olmadı. Hatta verim artışı oldu. Hasatlardan çeşitlere göre değişen dekardan 350-400 Kilogram civarında verimler aldık’’ dedi.

Zahmetsiz tarım uygulaması

Özkaya, çiftçinin için daha az masraflı, çevre ve dünya için daha çevreci, faydalı olduğu kadar ‘zahmetsiz tarım’ yapılabilmesini sağlayan Toprak İşlemesiz tarım uygulamasının yaygınlaştırılması, sonuçların çiftçilere gösterilmesi amacıyla demonstrasyon çalışmalarına devam ettiklerini aktardı. Özkaya, ‘’Bu üretim sezonunda da bu beldemizde önder çiftçimiz Veli Çelik’le birlikte bu sistemi köydeki diğer çiftçilerimize uygulayarak göstermek istedik. Demonstrasyon tarlamızı da bu yıl ikinci defa toprak işlemesiz olarak ektik. Geçen yıl buraya yine toprak işlemesiz olarak nohut ekilmiş ve çok güzel sonuçlar alınmıştı. Bu sene de buraya yine hiçbir toprak işlemesi yapmadan buğday ekimi yaptık. Çiftçimize doğrudan ekim mibzeri ve teknik personelimizle destek verdik. 

Bu çalışmamızda aynı zamanda Bakanlığımıza bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma 

Biz bu verimleri geleneksel olarak toprağı işleyen çiftçilerimize göre toprağı işlemeden daha az masraf ve işgücüyle aldık. Sonuçlar somut olarak ortadadır. Bu nedenle tüm çiftçilerimize toprak işlemesiz tarımı tavsiye ediyoruz. Bu konuda çiftçilerimize her türlü yardıma hazırız’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ