https://www.adiyamanmanset.com.tr/files/uploads/user/70f2f72e54716d8527f7d9f3a932f3cf-8b23736f9108fbc4960e.jpg
Ali Bahattin YETİŞ

Biraz da Şeyh Ahmet El-Haznevi

22-11-2023 23:31 649 kez okundu.

 

Başlık 2: Biraz da Şeyh Ahmet El-Haznevi

Şeyh Ahmed el-Haznevî, 1887 yılında Suriye’nin Kamışlı şehrine bağlı olan Hazne köyünde dünyaya gelir. İlk eğitim ve öğrenimini babasından alır Ahmed el-Haznevî babasının ölümünün ardından birçok ilim merkezini ziyaret eder ancak asıl öğrenimini Diyarbakır’ın Silvan ilçesinin ünlü müderrisi Molla Hüseyin-i Küçük’ün yanında alır, Ahmed el-Haznevî Molla Hüseyin'in yanında sarf, nahiv, aruz, mantık, belagat, istiare, kelam, fıkıh, hadis ve tefsir gibi medrese ilimlerini tahsil eder, ilim elde etme isteği bununla sınırlı kalmayan Ahmed el-Haznevî "Şam yöresinin Hadis âlimi Şeyh Bedreddin Hüsni’den hadis ve tefsir alanlarında  icazetname alır.

Haznevî, "ilmi icazetinin ardından kendi beldesi olan Hazne ’ye gelir ve orada kendisine yönelen ilim talebelerine ilim öğretmeye başlar. Tasavvuftaki mürşidi Şeyh Abdulkadir Hezanî’nin vefatının ardından “Hazret” lakabıyla tanınan Şeyh Muhammed Diyauddin Norşinî’ye  intisap eder. Diyauddin Norşinî', daha yirmi beş yaşında olan Ahmed el-Haznevî'ye 1912 yılında Nakşibendi tarikatında mutlak hilafet verir.

Telmaruf’ta 1. Dünya Savaşı sonrasının toplumsal yıkımını onarmaya yönelik olarak yüz öğrencinin barındığı bir yetimhane açar, oğulları Şeyh Ma’sum ve Şeyh Alaaddin’i o çocukların bakımını üstlenmek ve onları eğitmekle görevlendirir, orada ilkokul,  lise ve üniversite düzeyinde medrese,  lisenin yanında bir darülaceze ve halka ekmek dağıtan  fırın yaptırır.

Fransızların Suriyelilerden oluşturduğu sömürge hükûmetinin engelleriyle karşılaşır. Hazne ve Telmaruf dışındaki medreseleri kapatılır. Uzun bir öğretim ve irşad döneminin sonunda, Şeyh Ahmed el-Haznevî ardında, on üç halife bırakarak 1950 yılında Telmaruf köyünde vefat eder ve oraya defnedilir. [1]

 

Bazı Güzel Sözleri

 

-“Sırrını gizleyen muradına erer, çok konuşan rezil olur’’

-“Bela ve musibetlere tahammül etmenin yolunu aramalısınız, sabretmesini öğrenmelisiniz. Asıl sabır yokluk anında belli olur.

 

A. Bahattin YETİŞ

 

 

[1] https://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/haznevi-sahi-hazne-ahmet-haznevi

Neler Söylendi?

Emet

Çok güzel harika emeğine yüreğine sağlık saygılar abiciğim... 5 ay önce

DİĞER YAZILARI Biraz da Üftade (Aziz Mahmud Hüdayi’nin Şeyhi) Biraz da Nizamülmülk (Büyük Selçuklu Veziri) Biraz da Kilisli Abdullah Enveri (Son dönem Osmanlı Mantık Âlimi) Biraz da Şems-i Tebrizî (Mevlânâ’nın Hocası) Biraz da Hasan-i Basri Biraz da Ca’feri Tayyar Biraz da Kâhta Karadutlu Sofi Muhammed Biraz da Adıyaman Besnili Hallo Baba Biraz da Dadaloğlu Biraz da Süleyman Çelebi (Mevlidi Şerifin Yazarı) Biraz da Nasirüddin Tüsi Biraz da Adıyamanlı Hacı Abuzer Baba Biraz da Bülbülzade Abdullah Edip Biraz da İskilpli Atıf Efendi Biraz da Said Nursi Biraz da Sabredenler ve Şükredenler Biraz da Zübeyir Gündüzalp Biraz da Ali Kuşcu (Türk  Astronomi ve Matematikçisi) Biraz da Şeyh Abdurrhman-i Erzincan-i Biraz da Selahaddin-i Eyyübi Biraz da Nüreddin Zengi Mahmut Biraz da Kaygusuz Abdal Biraz da Cem Sultan Biraz da Abdulkadir-i Geylani Biraz da Pir Sultan Abdal Biraz da Abdülhakim Hüseyni Hazretleri Biraz da Akşemseddin Biraz da Fatih Sultan Mehmet Biraz da Ali El-Hadi Biraz da Neyzen Teyfik Biraz da Şeyh Ahmed-i Buni Biraz da Şebşiri Biraz da Zünnu-ı Mısri Biraz da İbn Rüşd Biraz da Nef’i Birazda Abaka İlhanlı Hükümdarı Biraz da Faki-Yi Teyran Biraz da Muhammed İkbal Biraz da Itrî Efendi Biraz da Massıgnon Louis Biraz da Ali Şerîatî (İranlı Fikir Adamı) Biraz da Necip Fazıl Kısakürek Biraz da Hallacı Mansur Biraz da Ömer Hayyam Biraz da Abdülhakim Arvâsî Biraz da Süleyman Hilmi Tunahan Biraz da Feridüddin Attâr (1) Biraz’da Niyazi-i Mısri Biraz da Timur Biraz da  Nesimi Biraz da Fîhi Mâ-Fîh (2) Biraz da Erol, Muhammed Raşid Biraz da Yaman Dede (Mevlevî şairi) Biraz da Fîhi Mâ-Fîh Biraz da M. Rifat Börekçi (Cumhuriyet’in İlk Diyanet İşleri Başkanı) Biraz da Fahreddin er-Râzî Biraz da Dede Korkut Biraz da Ahmet Teküder (İlk Müslüman İlhanlı Hükümdarı) Biraz da Hatim Et-Tai (Cömertliğiyle Tanınan Şair) Biraz da Farabi Biraz da Sa’di-İ Şirazi Biraz da Edison Biraz da Hasan Sabbah (Haşhaşiler) Biraz Da Ebu Zer El Gıfari (Çölde Bir Devrimci) Biraz Da El Kindi Biraz Da Adıyaman Samsat’lı Lukianos Biraz da Muhyiddin İbn Arabi Biraz da Ahmed el Bedevi (Nurundan Peçe İle Gezen Evliya) Biraz da Hekimoğlu İsmail Biraz da İbn-İ Sina Biraz da Ahmed-i Hani