Mağaranın Fermantasyon Gücü “Larende”

Önder GÜZELARSLAN

22-09-2023 09:21

 

Başlık 2: Mağaranın Fermantasyon Gücü “Larende”

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Tüyap Fuar merkezinde Gıda fuarı vardı. Gıda sektöründe son gelişmeleri takip etmek için fuarı dolaşmaya gittim. Birçok alanda yeni firmalar ve yeni ürünlere rastladım. Bunlardan birisi de Niğde menşeli bir firma. Firma Larenda marka ile peynir üretimi yapıyor. Ancak klasik bir peynir üretiminden ziyade doğal fermente yöntemiyle üretim yapıyor. Özellikle mağaralarda bekletilerek fermantasyona tabi tutulan bu peynirlerin lezzeti de bir bambaşka idi. Bu yazımda sizlere fermantasyon yöntemi hakkında kısa bir bilgilendirme yapacağım.      

Gıda işlemede fermantasyon, anaerobik şartlar altında mikroorganizmalar (mayalar veya bakteriler) kullanılarak karbonhidratların alkol veya organik asitlere dönüştürülmesi işlemidir. Fermantasyon bilimi, zimoloji veya zimurji olarak da bilinmektedir.

Tabii fermantasyon işlemi insanlık tarihinden önce gelmektedir. Eski zamanlardan beri insanlar fermantasyon sürecinden yararlanarak gıda üretimi gerçekleştirmişlerdir.  Fermantasyonun en eski arkeolojik buluntusu İsrail'de Hayfa yakınlarındaki bir mağarada ortaya çıkmıştır. Bu mağarada bulunan fermantasyon yaklaşık 13.000 yıllıktır. Fransız kimyager Louis Pasteur, 1856 yılında mayayı fermantasyona bağlayarak zimolojiyi kurmuştur. Maya ekstraktlarının, canlı maya hücrelerinin yokluğunda bile şekeri fermente edebildiği bilinmektedir. Almanya, Berlin Humboldt Üniversitesi'nden Alman kimyager ve zimolog Eduard Buchner, 1897'de bu süreci incelerken, karışımda canlı maya hücreleri olmasa bile şekerin, maya tarafından salgılanan ve zimaz adını verdiği bir enzim kompleksi tarafından fermente edildiğini bulmuştur. 1907'de "hücresiz fermantasyon" araştırması ve keşfi nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü almıştır.

Fermantasyon yöntemi çok uzun zamandır kullanılan bir yöntemdir. Eski medeniyetlerde yaşayan insanlar, yakın geçmişe kadar da insanlık gıdalarını bozulmadan saklayabilmek için bu yöntemi kullanmakta idiler. İnsanlar gıdaları ya tuzlama yoluyla ya da olabildiğince soğuk yerlerde saklayarak korumaya çalışırlardı. Tuzlama ise zaten fermantasyonun bir parçasıdır. Bataklıklara ve mağaralara (ki bugün kırsal şehirlerde insanların hala mağaralara veya soğuk dağlık alanlara gıdalarını sakladığını görebilirsiniz.) gıdalarını saklayarak korumaya çalışıyorlardı. Mayalanma dediğimiz fermantasyon sürecinin en yakın örneklerini Mezopotamya medeniyetlerinde görebiliriz.

Fuar alanında tanıştığım Larende Cheese markası ile mayalanarak peynir üretimi yapan firma Niğde’de 8-12 C° sıcaklık, %99 nem oranı ile yerin 14 metre altında tabii soğuk hava mağaralarında, derinin içinde veya üzerleri pamuklu bez ile sarılmak suretiyle muhafaza ederek peynirlerin üretimini gerçekleştirdiklerini ifade etti. Fermentasyon ve olgunlaşma sürecinde peynirlerin üzerini önce beyaz bir küf kapladığını ve bir süre sonra da küfün mavi renge ve son olarak da kırmızı renge dönüştüğünü böylece peynirin olgunlaşma sürecini tamamlamış olduğunu anlattı. Bu yöntemin yörük kültüründeki geleneksel peynir üretim ve muhafaza yöntemi olduğunu da ifade ederek peynirleri geleneksel yöntemle tatlandırdıklarını izah etti.   

Firma mağaralarda geleneksel fermantasyon yöntemiyle, Niğde Beyazı, Niğde Mavisi, Kapadokya Mağara peyniri, Niğde Obruk tulum peyniri, Niğde Kütük peyniri, Tabal peyniri ve Obruk Kaşarı peyniri isminde peynirler üretmektedir. Fuar da tadını tattığımız peynirlerin gerçekten lezzeti şahane idi.

Fermente işlemi sadece gıdaların korunması için değil, deri hastalıklarının iyileşmesi için de tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Zira fermantasyon, mikropların öldürülmesinde oldukça etkilidir. Fermantasyon bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilere yardımcı olur ve sindirimin kolaylaştırılmasını sağlar. Anti diyabetik ve anti hipertansif potansiyele sahip biyoaktif bileşenlerin oluşumunda etkilidir. Bebekler de sütün içerisinde yer alan laktozun sindirilmesinde yardımcı olur, insan vücudunu serbest radikal hasarına karşı koruyan antioksidan özelliklere sahiptir ve aynı zamanda kan basıncını düşürücü etkisi olduğu tespit edilmiştir.

Binlerce yıllık eski bir yöntem ile tabii peynir üretimi yapan Larenda Cheese firmasının sahibi Recai Erbişim’i kutluyorum. Birbirinden lezzetli bu peynirleri firmanın web sitesine ya da sosyal medya hesaplarına ulaşarak sipariş edebilirsiniz. Benim favorim özellikle Niğde Mavisi.

DİĞER YAZILARI Peygamber Aşkıyla Yanan Karenli Veysel Karani 01-01-1970 03:00 Müminin Şiarı Nezaketli Olmak 01-01-1970 03:00 2024 Mahalli İdareler Seçimini Nasıl Okumalıyız 01-01-1970 03:00 Sahi Babalar da Ağlar mı? 01-01-1970 03:00 Şair Yazar Siyaset ve Devlet Adamı Süleyman Arif Emre 01-01-1970 03:00 Miraç’a Açılan Kapı Kudüs 01-01-1970 03:00 Medeniyetin Yapısı Kitaplar ve Derik Kitap Fuarı 01-01-1970 03:00 Türk Hikâyeciliğin Duayeni 7 Güzel Adamdan Biri Rasim Özdenören 01-01-1970 03:00 Hiciv Ustası Bir Devlet Adamı Şair Eşref 01-01-1970 03:00 Bir Örnek İle Osmanlı Medeniyetine Bakış 01-01-1970 03:00 Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz 01-01-1970 03:00 Kitaplar Medeniyetin Anahtarıdır 01-01-1970 03:00 Sultan 2. Abdülhamit Han’ın Yularsız Aslanı Mihrali Bey 01-01-1970 03:00 Sizin İçin Değerli Olan Hangisi 01-01-1970 03:00 Çaydalı Mangal Kömürü 01-01-1970 03:00 Tarihi Değiştiren Savaşlar 1 01-01-1970 03:00 Bereketli Toprakların Mayaladığı Elmalı’nın Gururu İbrahim Bedrettin Elmalı 01-01-1970 03:00 Edebiyat Dünyamızın Ustalarından Ahmet Hamdi Tanpınar 01-01-1970 03:00 Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı 01-01-1970 03:00 Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı 01-01-1970 03:00 Konuşulan Doğrular Değil, Yaşanan Doğrular Önemlidir 01-01-1970 03:00 Kayısı Cennetinden Hüzün Diyarına Dönen Malatya 01-01-1970 03:00 Lezzet ve Sağlık Kaynağı Zeytinyağında Tağşişe Dikkat 01-01-1970 03:00 Koruyucu Aileler ve Manisa Koruyucu Aileler Derneği 01-01-1970 03:00 Ormanlarımız ve Doğa Yürüyüşü 01-01-1970 03:00 Türkiye’nin Tarıma Dair Sorunları ve Çözüm Önerileri 01-01-1970 03:00 Türkiye’nin En Çevreci Kuruluşu Botaş 01-01-1970 03:00 Kraliyet Jölesi Arı Sütü 01-01-1970 03:00 Sabır, Şükür ve Fütüvvet 01-01-1970 03:00 Pembe Kuvars Taşı 01-01-1970 03:00 Yün Ne Büyük Nimetmiş Meğer 01-01-1970 03:00 Bağırsaklarımız İkinci Beyin mi? 01-01-1970 03:00 Darphane, Mangır ve Kayme 01-01-1970 03:00 Üstad Necip Fazıl ve Şiire Dair 01-01-1970 03:00 Darphane, Mangır ve Kayme 01-01-1970 03:00 Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım 01-01-1970 03:00 Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım 01-01-1970 03:00 Devrinin Yaşayan Kütüphanesi Mütefekkir Cemil Meriç 01-01-1970 03:00 Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz 01-01-1970 03:00 Cömertliğin En Üst Derecesi İsar 01-01-1970 03:00 Dünyayı Yaşanır Kılmanın Yolu 01-01-1970 03:00 Kışladan Avrupa’nın En Büyük Kütüphanesine 01-01-1970 03:00 İnsan En Değerli Varlıktır Asla Kırılmamalı 01-01-1970 03:00 Akdeniz Mutfağının Şifa Dolu Sebzesi Enginar 01-01-1970 03:00 Deyimlere Konu Olan Gülgillerden Bir Meyve “Ayva” 01-01-1970 03:00 Ömrünü Türk Milleti ve Kültürüne Adayan Bir İsim; Orhan Şaik Gökyay 01-01-1970 03:00 Kazdağları Eteğinde Bir Eko Turizm Durağı 01-01-1970 03:00 Gevher Nesibe Hatun ve Şifahanesi 01-01-1970 03:00 Kayı Boyunun Yaylağı Domaniç ve Hayme Ana 01-01-1970 03:00 Antik Çağda Bir Sağlık Merkezi “Asklepion” 01-01-1970 03:00 Küresel Ticaretin Kalbi MÜSİAD Fuarı Üzerine 01-01-1970 03:00 İnsanlık Tarihi ve Medeniyetlerin Doğuşuna İmkân Sunan Meyve İncir 01-01-1970 03:00 Umudun Yolu (Kağnı Kamyonu Yendi) 01-01-1970 03:00 Timüs Bezini Aktive Eden Mucizevi Manyetik Siyah Kum 01-01-1970 03:00 Tarih Kokan Atmosferde Doğa İle Buluşmak 01-01-1970 03:00 İstiklal Madalyalı Şehir İnebolu 01-01-1970 03:00 Seferberlik Çöreği 01-01-1970 03:00 İlk Müslüman Kadın Mucid Meryem El-İcliyye 01-01-1970 03:00 Zaferler ile Geçen Ay “Ağustos” 01-01-1970 03:00 Mimar Sinan, Eğri Minare Eğri ve Çocuk 01-01-1970 03:00 Seyyid Kurtşeyh Dede ve Devrekâni 01-01-1970 03:00