DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Önder GÜZELARSLAN
Önder GÜZELARSLAN
Giriş Tarihi : 07-01-2023 19:33

Akdeniz Mutfağının Şifa Dolu Sebzesi Enginar

 

Başlık 2: Akdeniz Mutfağının Şifa Dolu Sebzesi Enginar

Papatyagiller (Cynara scolymus L.) familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki olan Enginar sağlıklı bir beslenme için önemli bir sebzedir. Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır.  Akdeniz mutfağının en lezzetli yemeklerinin başında gelen enginar içerdiği vitamin ve mineraller bakımından besleyici bir besindir. Bilinen tarihine baktığımızda Antik Yunan’a kadar geçmişi dayanmaktadır.

Ülkemizde İzmir, Aydın, Antalya, Adana, Muğla, Manisa, Balıkesir ve Hatay illerinde yetiştirilen Enginar çoğunlukla da İzmir yöresinde yetiştirilmektedir. Özellikle de Urla ilçesinde yetiştirilen ve Urla Sakız Enginarı olarak bilinen çeşidi için ayırt edici özellikleri tescillenerek yerel coğrafi işaret ile koruma altına alınmıştır. Urla Sakız Enginar’ının baş kısmı orta irilikte sıkı ve hafif uzundur, başları 175-200 gr. aralığında gelmektedir.

Antik çağlardan bu yana tedavi edici özellikleri bilinen enginar, fitoterapistler için çok önemli bir sebzedir. M.Ö. 300’lü yıllarda “Bitki Tarihi” adlı kitabında Teofrasto enginarın tedavi edici özelliklerinden bahsetmektedir. Enginar insan vücudunun günlük potasyum ihtiyacını karşılamakla birlikte içeriğinde bulunan hem A hem de C vitamini sayesinde karaciğeri temizleme görevi görmektedir. Uzmanlar haftada en az iki defa tüketilmesini önermektedir. Enginar içerdiği Cynarin maddesi sayesinde tüketildiğinde, karaciğer, akciğer, bronşlar ve safra kesesinde biriken nikotini vücuttan dışarı atmaya yardımcı olur.

Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde tohumla yetiştirilen enginar ülkemiz başta olmak üzere diğer ülkelerde vegetatif yöntemiyle yetiştirilmektedir. Akdeniz ve Ege bölgesinde Ekim ve Kasım aylarında hasat yapılırken, Marmara Bölgesinde ise Nisan ayında yapılmaktadır. Sağlıklı besin listesine giren enginarın yağ oranı neredeyse hiç yoktur, ancak yüksek bir kaloriye sahiptir. İçeriğinde; bolca A, C ve D vitamini bulunan enginar ayrıca, sodyum, kalsiyum, kolesterol, potasyum, karbonhidrat ve protein ile bağışıklığı güçlendirmeye katkısı çoktur. Sayılamayacak derecede faydaları olan enginarın üçlü bir lif içeriğine sahip olması ile, kilo vermeye de yardımcı olduğu gözlenmiştir. Sindirimi rahatlatarak kabızlığı önler ve dışkılama fonksiyonunu arttırır. Dolaşım sistemi için ideal bir besindir. Özellikle kötü kolesterolü düşürerek iyi olanı dengeler. Yüksek tansiyon, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi riskli hastalıkların yaşanmasının önüne geçer. Potasyum bakımından zengin olduğundan iç organların işlevselliğini artırır. Yine içeriğinde bulunan K vitamini sayesinde kemik ve kas gelişimini desteklemektedir. Ayrıca içeriğindeki bakır sayesinde de kırmızı kan hücrelerinin üretimini çoğaltmaya katkı sunmaktadır.

Enginardaki rutin, kuersetin, silymarin va galik asit gibi antioksidanların kanseri önlemede etkili olduğu belirtilmiştir. Özellikle silymarinin cilt kanserini önleme ve tedavisinde iyileştirici rolü bulunduğu ifade edilmektedir. Ancak bu konuda araştırmalar hala sürmektedir. Enginar özünün alfa-glukosidaz aktivitesini azalttığı, bu sayede kan şekerini düşürdüğü araştırmalar ortaya koymuştur. İnsan vücudunun içindeki oksijen miktarını ve dolaşım sitemini dengeleyerek konsantre gücünü arttırarak hafızayı da güçlendirmeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Ilık ve nemli iklimlerde yetişen kışlık bir sebze olan enginar çok soğuk ve sıcaktan hoşlanmaz. Enginar Zeytinyağıyla beraber tüketildiğinde ağız içinden mideye kadar ki kısımda bulunan hücrelerin yapısını korur bu sayede kanser riskini azaltır. Mide içindeki asidi dengeleyerek mide duvarını korur. Tükürük bezlerinde enfeksiyonlu hücreleri azaltır ve böylece ağız kokusunu da önlemiş olur. Genellikle de zeytinyağlı pişirilerek yemeği yapılır ve soğuk olarak tüketilir.

Farklı şekillerde yemeği yapılan enginarı tüketmek için oldukça fazla sebebiniz var. Enginarı tabii eczane olarak ifade etsek yanılmış olmayız.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Önder GÜZELARSLAN

Önder GÜZELARSLAN

DİĞER YAZILARI Peygamber Aşkıyla Yanan Karenli Veysel Karani Müminin Şiarı Nezaketli Olmak 2024 Mahalli İdareler Seçimini Nasıl Okumalıyız Sahi Babalar da Ağlar mı? Şair Yazar Siyaset ve Devlet Adamı Süleyman Arif Emre Miraç’a Açılan Kapı Kudüs Medeniyetin Yapısı Kitaplar ve Derik Kitap Fuarı Türk Hikâyeciliğin Duayeni 7 Güzel Adamdan Biri Rasim Özdenören Hiciv Ustası Bir Devlet Adamı Şair Eşref Bir Örnek İle Osmanlı Medeniyetine Bakış Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Kitaplar Medeniyetin Anahtarıdır Sultan 2. Abdülhamit Han’ın Yularsız Aslanı Mihrali Bey Sizin İçin Değerli Olan Hangisi Çaydalı Mangal Kömürü Tarihi Değiştiren Savaşlar 1 Bereketli Toprakların Mayaladığı Elmalı’nın Gururu İbrahim Bedrettin Elmalı Edebiyat Dünyamızın Ustalarından Ahmet Hamdi Tanpınar Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı Konuşulan Doğrular Değil, Yaşanan Doğrular Önemlidir Kayısı Cennetinden Hüzün Diyarına Dönen Malatya Mağaranın Fermantasyon Gücü “Larende” Lezzet ve Sağlık Kaynağı Zeytinyağında Tağşişe Dikkat Koruyucu Aileler ve Manisa Koruyucu Aileler Derneği Ormanlarımız ve Doğa Yürüyüşü Türkiye’nin Tarıma Dair Sorunları ve Çözüm Önerileri Türkiye’nin En Çevreci Kuruluşu Botaş Kraliyet Jölesi Arı Sütü Sabır, Şükür ve Fütüvvet Pembe Kuvars Taşı Yün Ne Büyük Nimetmiş Meğer Bağırsaklarımız İkinci Beyin mi? Darphane, Mangır ve Kayme Üstad Necip Fazıl ve Şiire Dair Darphane, Mangır ve Kayme Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Devrinin Yaşayan Kütüphanesi Mütefekkir Cemil Meriç Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Cömertliğin En Üst Derecesi İsar Dünyayı Yaşanır Kılmanın Yolu Kışladan Avrupa’nın En Büyük Kütüphanesine İnsan En Değerli Varlıktır Asla Kırılmamalı Deyimlere Konu Olan Gülgillerden Bir Meyve “Ayva” Ömrünü Türk Milleti ve Kültürüne Adayan Bir İsim; Orhan Şaik Gökyay Kazdağları Eteğinde Bir Eko Turizm Durağı Gevher Nesibe Hatun ve Şifahanesi Kayı Boyunun Yaylağı Domaniç ve Hayme Ana Antik Çağda Bir Sağlık Merkezi “Asklepion” Küresel Ticaretin Kalbi MÜSİAD Fuarı Üzerine İnsanlık Tarihi ve Medeniyetlerin Doğuşuna İmkân Sunan Meyve İncir Umudun Yolu (Kağnı Kamyonu Yendi) Timüs Bezini Aktive Eden Mucizevi Manyetik Siyah Kum Tarih Kokan Atmosferde Doğa İle Buluşmak İstiklal Madalyalı Şehir İnebolu Seferberlik Çöreği İlk Müslüman Kadın Mucid Meryem El-İcliyye Zaferler ile Geçen Ay “Ağustos” Mimar Sinan, Eğri Minare Eğri ve Çocuk Seyyid Kurtşeyh Dede ve Devrekâni
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Adıyaman
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA