GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-10-2022 14:19   Güncelleme : 10-10-2022 14:51

Anadolu Leoparı Görüntülendi

Anadolu Leoparı, bir kez daha görüntülendi. Türkiye genelinde en az dört farklı alanda leopar bireyleri olduğu belirlendi.

Anadolu Leoparı Görüntülendi

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğu Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerince kurulan foto-kapanlar nesli tehlike altındaki Anadolu Leoparı'nın bir kez daha görüntüledi. 

Daha önce Türkiye'de dört bölgede varlığının kanıtlanmasıyla değişik yerlere yerleştirilen foto-kapanlardan elde edilen Anadolu Leoparı’na ait görüntülerden biri kamuoyu ile paylaşıldı. 

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde 1974 yılında öldürülen Anadolu Leoparı’nın bu türe ait son birey olduğu ve Türkiye'de türünün tükendiği düşünülmekteydi. DKMP'ın arazi çalışmaları sırasında rastlanan iz ve işaretler üzerine, bunun aksi yönünde bulgulara ulaşılmasıyla arama çalışmaları başlatıldı. 

İlk olarak 25 Ağustos 2019’da erkek bir Leopar'a ait fotoğraflar foto-kapana yansıdı. 

Başlık 2: Dört Farklı Bölgede

Nüfus artışı, sanayileşme ve orman yangınları gibi habitat tahribatına neden olan etmenlerin yanı sıra aşırı-kaçak avcılık gibi kısıtlayıcı faktörler yüzünde bu türün nesli her geçen yıl azalma eğiliminde. 

Bu nedenle Türkiye'deki leopar türünün tespitini ardından ulusal bir eylem planı hazırlama çalışmaları gündeme geldi ve bunun için sistematik veri toplama çalışmaları başlatıldı.  Süreç içerisinde Türkiye'deki farklı bir bölgede yapılan çalışmalarda da bir erkek leopar daha tespit edildi.

DKMP Genel Müdürlüğüne gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda, Türkiye genelinde en az dört farklı alanda leopar bireyleri olduğu belirlendi.  

Bakanlık açıklamasında, Türkiye'de "leoparın düzenli bir popülasyonundan bahsetmek bu aşamada mümkün olmamakla birlikte, kapsamlı bir araştırma ile mevcut-potansiyel yaşama alanlarının acilen belirlenmesi gerekmekte. Bu maksatla Leopar araştırma birimi oluşturulmuş ve Leopar Eylem Planı çalışmaları başlatılmıştır" denildi. 

Başlık 3: Aynı Alttürler

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, 20-22 Eylül 2022’de Göçmen Türler Sözleşmesi Orta Asya Memeli Çalışma grubu kapsamında, 1. Leopar Menzil Ülkeleri Toplantısı Gürcistan’da yapıldı. 

Bu toplantıda, öncelikle bu ülkelerde yayılış gösteren ve daha önceden farklı alttürler olduğu düşünülen Kafkas Leoparı (P. pardus ciccaucasica), İran Leoparı (P. pardus saxicolor) ve Anadolu Leoparı’nın (P. pardus tulliana) yapılan genetik çalışmalar sonucunda aynı alttürler olduğu bilgisi sunuldu. 

Bu nedenle bilimsel isimlendirme kuralları gereği, aynı türe verilen farklı isimlerden ilk önce verilen ismin kabul edilmesi kuralına göre “P. pardus tulliana” (Anadolu Leoparı) ismi tüm coğrafyada görülen alttür için bilimsel isim kabul edildi.

Toplantıda, ayrıca bu alttür için bir Bölgesel Eylem Planı hazırlanarak mutabakata varıldı 

Türkiye'de eylem planının oluşturulmasında bilimsel altlık oluşturmak üzere Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, IUCN Kedigiller Uzmanlar Grubu ve DKMP 6. Bölge Müdürlüğünden uzmanların yer aldığı bir proje için TÜBİTAK’a başvuruldu. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ