GÜNCEL
Giriş Tarihi : 21-11-2023 20:41

Arızalar Yolcuları Çileden Çıkarıyor

İstanbul Havalimanı’ndaki “Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi” cihazlarının sık sık arızalanması uçuş öncesinde yolcuları mağdur ediyor.

Arızalar Yolcuları Çileden Çıkarıyor

Yurt dışına seyahat edecek yolculara kolaylık sağlaması amacıyla havalimanında 4 yıl önce uygulamaya alınan sistemin son dönemde sıkça arızalanarak devre dışı kalması, bu cihazları kullanmak isteyenleri çileden çıkarıyor.

İstanbul Havalimanı’ndan çıkışı sırasında bu sisteme takılan Sanem Akya adlı vatandaş, yaşanan arızalara sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Akya, sosyal medya hesabından İçişleri Bakanlığı’nı etiketlediği paylaşımında, “İstanbul Havalimanı otomatik pasaport kontrol makinelerinin yarısı bozuk, bizlere yakışmıyor, çok basit bir teknoloji” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Başlık 2: E-Pasaport sistemi

18 yaşını doldurmuş, T.C. vatandaşı ve çipli pasaport sahibi yolculara “Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi” ile yolculukları esnasında zaman kazandırılıyor. Sistem sayesinde yolcular yüz tanıma ve parmak izi kontrollerinin ardından 18 saniyede havalimanında 16 geliş, 10 gidiş ve
4 transfer alanında yer alan toplam 30 hızlı pasaport geçiş bankosundan geçebiliyor. 

Pasaportlarıyla gelen yolcuların sistemin bulunduğu ilk noktada pasaportlarını okutmaları gerekiyor. Ardından parmak izi ve yüzlerindeki biyometrik veriler ile pasaporttaki bilgileri eşleştiriliyor. Böylece yolcular, toplamda yaklaşık 18-20 saniyede pasaport işlemlerini yapabiliyor. Geçiş yapan yolcuların pasaportlarına damga vurma işlemi ise emniyet görevlileri tarafından yapılıyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ