GÜNCEL
Giriş Tarihi : 03-03-2024 20:42   Güncelleme : 03-03-2024 20:52

Fırat Hayalet Ağlardan Temizleniyor

Geçmişte balıkçıların suda bıraktığı veya unutulan ağlar baraj gölünden çıkarılıyor.

Fırat Hayalet Ağlardan Temizleniyor

Geçmişte balıkçıların suda bıraktığı veya unutulan ağlar baraj gölünden çıkarılıyor. Bu çalışmayla göldeki canlılar için tehlike arz eden hayalet ağların temizlenmesi ve istilacı balık türlerinden arındırılması amaçlanıyor.

Fırat havzasında yer alan Atatürk Barajı gölü hayalet ağlar ve son yılarda görülen istilacı balık türlerinden arındırılıyor. Ağların plastik olması nedeniyle suda çözülmesi yaklaşık 500 yılı buluyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan “Hayalet Av Araçları ve İstilacı Balık Türler Farkındalık” projesi kapsamında Atatürk baraj gölünde balıklara zarar veren hayalet ağların temizlenmesi hedefleniyor. 

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Akgün, çalışmalara ilişkin şunları anlattı:

”1990 yılında suyun tutulmaya başlanması ile beraber burada balıkçılık önemli bir iş kolu haline geldi. Bozova ilçemizde iki su ürünleri kooperatifi, yaklaşık 45 adet balıkçı teknesi ve 50 civarında balıkçı bulunuyor. 30 -35 yıllık bir süreç içerisinde baraj gölü içerisinde unutulan, sehven bırakılan veyahut akıntının ya da dalganın götürdüğü bazı ağlar var. Bunların yeri balıkçılar tarafından tespit edilmiyor. Bunlar haliyle suyun içerinde kalıyorlar. Sentetik madde olması nedeniyle bunların suyun içerinde çözülmesi 500 yılı buluyor. 

Bu ağların su içerisinde bulunması nedeniyle balıkların göç yollarının olumsuz etkilenmesinden dolayı göç esnasında balık ağa takılıyor ve telef oluyor.  Dalga ya da akıntının götürmüş olduğu bu ağların mutlaka yerinin tespit edilip alınması gerekiyor. Suda yeri tespit edilen bir ağ çıkarıldı. 

Buradaki balık ağları misinadan oluşmuş olup polikarbon dediğimiz sentetik maddeden yapılmaktan bunun suda çözülmesi 500- 600 yılı buluyor o yüzden bunların doğal ortamdan elimine edilmesi gerekiyor. Bundan dolayı bu proje uzun bir süre devam edecektir. "

Başlık 2: Zararlı türlerden arındırma

Akgün, ağ temizleme çalışmaları kapsamında zararlı türlerden arındırma işleminin de yapılacağını belirterek, şunları söyledi: 

"Baraj gölünde özellikle son 10 yıldır İsrail sazanı diye adlandırdığımız bir balık türü peyda olmaya başladı. Bu türün kaynağına baktığımız zaman batı illerinden veya Diyarbakır tarafından balık nakli kaynaklı... Bu kısa sürede ölmeyen bir balık  türü. Yılda en az 6-8 defa üreyebilen bir balık. Bunların çoğalması demek diğer balık türlerinin besinlerine ortak olması demek. Bu zararlı türün üstesinden gelmek için bir proje hazırlıyoruz. Proje ile zararlı türlerin popülasyondan arındırılması hedefleniyor. “ 

Bozova Balıkçılar Kooperatifi başkanı Halil Karataş, kendilerinin bu ağları temizlemesinin zor olduğunu ifade ederek, yapılan çalışmaya destek verdiklerini söyledi. “

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ