Sümer uygarlığı konusundaki bilimsel çalışmalarıyla uluslararası alanda tanınan 110 yaşındaki Muazzez İlmiye Çığ, bir süredir Mersin'deki hastanede tedavi görüyordu.
Bilim insanının kitaplarını yayımlayan Kaynak Yayınları'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağolsun" denildi.
Başlık 2: Muazzez İlmiye Çığ hakkında
Çığ, Kırım'dan Türkiye'ye göç etmiş bir anne ve babasın çocuğu olarak 1914 yılında Bursa'da doğdu. Bir kaç gün sonra I. Dünya Savaşı patladı.
Henüz beş yaşındayken, Yunan güçlerinin İzmir işgalinin ardından, aile 1919 yılında Çorum'a taşındı. Öğretmen olan babasının görev yaptığı bu kentte ilköğrenimini tamamladı, Fransızca ile keman dersleri aldı. 1926'da Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi ve 1931'de okulu bitirdi. Bir süre Eskişehir'de öğretmenlik yaptı.
1936'da Ankara Üniversitesi'nde Hititoloji bölümünde eğitimine başlayan Çığ, 1940'ta mezun oldu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde çalışmaya başlayan Çığ, Sümer, Asur ve Hitit uygarlıkları üzerine uzmanlaştı. Özellikle Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yayınlanmasında önemli katkılarda bulundu.
Muazzez İlmiye Çığ, aynı zamanda laiklik ve kadın hakları savunucusuydu. Çalışmaları ve yazılarıyla tanınan Çığ, birçok kitap ve makale yayımladı.
Muazzez İlmiye Çığ'ın en önemli eserlerinden biri, Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yayınlanması üzerine yaptığı çalışmalardır.
"Sümerlilerde Tufan, Tufan Hikayeleri ve Nuh Tufanı" adlı kitabı büyük ilgi gördü. Bu eser, Sümer mitolojisi ve kültürü hakkında derinlemesine bilgi sunar ve Çığ'ın uzmanlık alanındaki önemli çalışmalarından biri olarak bilinir.
Emeklilikten sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye Çığ, 1988'de Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Kramer'in History Begins at Sumer adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990'da "Tarih Sümer'de Başlar" adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı.
Topkapı Müzesi Müdürü M. Kemal Çığ ile evlenen Muazzez İlmiye Çığ'ın iki kız annesiydi.
Kaynak: Ajans Bizim