GENEL
Giriş Tarihi : 28-12-2023 10:24

Yeni Asgari Ücret 17.002 Lira

Yaklaşık 9 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren yeni asgari ücret 17 in 2 lira olarak açıklandı.

Yeni Asgari Ücret 17.002 Lira

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu üyeleri, öğle saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildikten sonra, Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı Vedat Işıkhan bakanlıkta açıklamalarda bulundu. 

Taraflara, bu süreçte gösterdikleri "olumlu yaklaşım" için teşekkür eden Işıkhan, şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi Temmuz ayında net asgari ücret, devletimiz tarafından verilen 500 lira asgari ücret desteğiyle birlikte 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş durumdayız. Ülkemize ve milletimize hayırlısı olsun.

Bu rakamla net agari ücretle önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre kümülatif olarak yüzde 100 olarak artış yapılmış oldu. Ayrıca, 2002 yılından bu yana asgari ücrette reel olarak reel olarak 3,5 kat artış sağlamış oluyoruz. 

Yeni miktarla çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Devletimiz, tüm kurum ve kuruluşlarıyla işçi, işveren ve tüm vatandaşlarının yanında yer almayla devam edecek."

Başlık 2: Türk-İş'in talebi 18 bin idi

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 27 gündür süren bir süreç olduğunu ve bugün dördüncü toplantının yapıldığını ifade ederek, bugüne kadar bir rakam dile getirmediklerini kaydetti.

Asgari ücretin 9 milyon kişiyi doğrudan, aile bireyleri de katıldığında 30 milyona yakın insanı ilgilendirdiğini belirten Atalay, şunları söyledi:

“Talebimiz bizim 18 bin liraydı. Yılda iki kez artış bu müzakerenin yapılmasıydı. Pazardaki, marketteki fiyat duruşunda asgari ücreti konuşmanın bir anlamı yok. Fiyat artışları ortada. Ama anlaşılan rakam ortada. Bu başlangıç ücreti olmasına rağmen işverenlerimizin yüzde 90'ı asgari ücret ürtünde bir ücret vermiyor. Diyorlar ki insanlara 'bu ücretle geçin.' Herkes bir iki dakika düşünsün, bu ücretle geçinilebilir mi? Enflasyon durmadığı müddetçe biz yılda bir asgari ücretle milletin talebini yerine getiremeyiz."

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da işçi, işveren ve devletin bir aile olduğunu ifade ederek, "Bu asgari ücret bir taban ücretidir. Makul olması gerekir. Belirlenen rakamın üzerine çıkma imkanı olan işverenlerimize de ilave adımları atma çağrısında bulunmak istiyorum" dedi. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ