Türkiye’de faaliyet gösteren 187 markanın yumurta tedarik politikaları 2024 Kafessiz Markalar kapsamında raporlandı. 

TÜİK verilerine göre Türkiye’de sadece yumurtası için yetiştirilen 109 milyon tavuk var. Bu tavukların 100 milyon kadarı ömrünü endüstriyel hayvancılığın en sıkışık halinde, hiçbir doğal davranışlarını sergileyemeden, adım bile atamadıkları kadar sıkışık metal kafeslerde geçiriyor.

Konda'nın Ocak 2021’de gerçekleştirdiği ankete göre kamuoyunda endüstriyel kafes sistemlerinin kullanılmasına karşı olan görüş yaygın; Türkiye’de her 10 insandan yaklaşık 8’i, kafes sistemlerinin yasaklanması gerektiğini düşünüyor. Tüketicilerin yüzde 82’si ise tavukların endüstriyel kafeslerde yetiştirilmesini doğru bulmadığını belirtiyor.

Otel, perakende, kafe/restoran, gıda üreticisi ve yemek servisi olmak üzere beş farklı sektörden markaların yer aldığı 2024 Kafessiz Markalar raporunda, 187 markadan 94’ünün kafeslerden elde edilen yumurtaları kullanmayacağına dair söz verdiği belirtiliyor. Aynı zamanda markaların kafessiz tedariğe geçiş oranlarının listelendiği raporda 38 markanın kafessiz tedariğe yüzde 100 geçtiğini raporladığı görülüyor. 

Raporun detaylar bölümünde markaların verdiği taahhüt duyurusunun ve ilgili sürdürülebilirlik raporunun internet bağlantısına erişilebiliyor.

Başlık 2: "Endüstriyel kafes sistemleri düşüşte"

Kafessiz Türkiye Kampanya Direktörü Emre Kaplan, hazırlanan rapora ilişkin şunları söyledi:  

“Bu sene bu raporun 4. sayısını yayımladık. Bu sene de hem kafessize geçmeyi taahhüt eden hem de geçişini tamamladığını raporlayan marka sayısı arttı. Dünyanın geri kalanında olduğu gibi Türkiye’de de endüstriyel kafes sistemleri düşüşte. Bütün markaları, müşterilerinin tercihlerinin hangi yönde şekillendiğini görüp kafes yumurtası kullanımını terk etmeye davet ediyoruz.”

Başlık 3: Kafessiz Türkiye hakkında

Kafessiz Türkiye, yumurtası için yetiştirilen tavukların hapsedildiği endüstriyel kafeslerin son bulması amacıyla Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği tarafından yürütülen bir kampanya. Bu kapsamda büyük restoran, otel, yemek servisi, paketli gıda ve perakende şirketlerinden değişim talep etmeye teşvik ediyor. 

Aynı zamanda kurumları bilgilendirerek, kafes yumurtasını terk etmeleri için yol gösterir. Kafessiz Türkiye bugüne kadar 30’dan fazla markanın politikalarını değiştirmesine katkı sağlandı. 

2018 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Kafessiz Türkiye, şu anda 6 kişilik bir profesyonel ekip ve binlerce gönüllüden oluşuyor. 

2022 ve 2024 yıllarında Kafessiz Türkiye’nin elde ettiği kazanımlardan ötürü Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği, hayvan savunuculuğu kuruluşlarını etkilerine göre değerlendiren Animal Charity Evaluators tarafından “Önerilen Dernek” statüsüne layık görüldu. 

Kaynak Ajans Bizim