Başlık 2: Kraliyet Jölesi Arı Sütü
Yapılan incelemelerde arıların emeği olan arı sütünün besleyici olmasından başka çeşitli hastalıklara da iyileştirici etkisi olduğu anlaşılmıştır. Arı sütünün antibiyotlk ve antimikrobik etkisi bulunmaktadır. İnsanlar ve doğa için durmadan çalışan ve dünyanın dengesini koruyan arıların, bal ve polenden sonra insanlara verdiği önemli bir ürün arı sütüdür.
Hiçbir yan etkisi olmayan arı sütü, işçi arılar tarafından meydana getirilen ve sadece kraliçe arının tükettiği bir sıvı besindir. Kraliçe arının daha uzun ömürlü ve sağlıklı olması aynı zamanda arıları iyi yönetebilmesi için üretilmektedir.
Keskin bir kokuya, kremsi bir dokuya ve beyaz bir renge sahip olan arı sütünün tadı da bal gibi tatlı değildir. Bir miktar ekşi bir tadı olmasına rağmen besin değeri yüksek olması sebebiyle insanlar tarafından da tüketilmektedir. Kraliyet jölesi adıyla da anılan arı sütü, polen ile aynı zannedilse de birbirinden tamamen farklıdır. Üçte ikisi sudan oluşan arı sütü besin değeri bakımından oldukça zengin içeriklere sahiptir. Bünyesinde doğal şeker bulunan arı sütü aminoasitler ve vitaminler bakımından da güçlüdür. Biotin, tiamin, niasin, riboflavin, piridoksin, inositol, folik asit ve pantotenik asit türü vitaminler içeren arı sütü dünyanın en değerli bileşenlerine sahip nadide besinlerden biridir.
İşçi arılar yaşlanan ve ömrü azalan kraliçe arının yerine yeni bir arı yetiştirmek istediğinde ürettiği arı sütünün arıların hayatı içinde önemi büyüktür. Arı kovanına katılan yeni yavru arılar hayatlarının ilk 3-4 gününde arı sütü ile beslenmektedirler.
Çin tıbbında yeri oldukça mühim olan arı sütünün inanılmaz boyutta faydaları vardır. Çin’de birçok hastalığı iyileştirdiğine inanıldığı için oldukça sık tüketilmektedir. Tepeden tırnağa insana yenilik kazandıran arı sütünün faydalarını kısaca şu şekilde ifade edebiliriz. Kısırlığa iyi gelir, içeriğindeki A, B, C, D, E ve K vitaminlerini sayesinde bağışık sistemini güçlendirir, kolesterolü dengeler, kan basıncını düzenler, insanların üretemediği amino asitleri içerdiği içinde vücuda enerji verir, yapısında bulunan antioksidan maddeler sayesinde kanser riskini azaltır, cildi toksinlerden arındırarak cilt hücrelerini yeniler.
Başta verem, astım, diyabet, damar sertliği, ülser, tansiyon rahatsızlıkları ve felçli durumlarda önemli faydalar sunan arı sütünün tüketimine de dikkat etmemiz gerekmektedir. Günlük 1 gramı geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. Arzu edenler bal ile karıştırarak da tüketebilirler. Gün içinde içeceğiniz sütün ya da içme suyunun içine de eklenebilir. Yoğurt üzerine de çok az bir miktar eklenerek de tüketile bilinir. Kronik kalp rahatsızlığı olanların tüketmesi tavsiye edilmemektedir.
Arıların emeği olan arı sütünden faydalanmak için arı sütünü iyi tanımalıyız. Tabiata baktığımızda gördüğümüz her bir çiçek arı sütünün bir ham maddesi konumundadır. Ayrıca arılar tabiatın dengesini de sağladıkları için tabiatı koruma konusunda daha duyarlı ve hassas olmamız gerekmektedir.