Başlık 2: Biraz da Abdullah b. Abbas

İbn Abbas hicretten üç yıl kadar önce, Müslümanlar Küreyişin ablukası altındayken Mekke’de doğar. Annesi, Hz. Hatice’den hemen sonra Müslüman olan Ümmü’l-Fazl Lübâbe’dir. Peygamber’e karşı olan sevgisi, bağlılığı ve samimi hizmetleri sebebiyle onun takdirini kazanmış ve “Allah’ım, ona Kitabı öğret ve dinde mütehassıs kıl!” tarzındaki duasına nail olmuştur.

Halife Osman devrinden itibaren çeşitli vesilelerle Arap Yarımadası’nın dışına çıkar. Bu esnada Kuzey Afrika’ya, Cürcân’a, Taberistan’a ve İstanbul’a gider. 656 yılında Hz. Osman tarafından hac emîri tayin edilir. Daha sonra Hz. Ali’nin maiyetinde Cemel ve Sıffîn savaşlarına katılır. Daha sonra Hz. Ali onu Basra valiliğine tayin eder.

Mümtaz bir kişiliğe sahip olan Abdullah b. Abbas’ın siyasî ve sosyal olaylar karşısında ilmî otoritesini ve siyasî itidalini daima muhafaza ettiğini göstermektedir. Meselâ Muâviye’nin vefatından sonra Ali taraftarları Hz. Hüseyin’i Kûfe’ye davet ettiği zaman, Abdullah b. Abbbas Kûfeliler’e güvenmeyin, davetlerine icabet etmeyin diye uyarıda bulunmuştur ve mutlaka bir yere gidecekseniz bu yerin Yemen olmasını, aksi halde bazı tatsız olaylarla karşılaşabileceğini kendisine hatırlatmışsa da sözünü dinlememişlerdir. Kerbelâ faciasını haber alınca çok üzülmüş ve rivayete göre gözlerini kaybedecek derecede ağlamıştır. Abdullah b. Abbas Zübeyr’in halifeliğini ilân ederek Harem-i şerif’i kendisine karargâh edinmesi üzerine, hilâfete Emevîler’den daha lâyık olmasına rağmen Harem-i şerif’i karargâh yapmasına karşı çıkmış ve ona biat etmeyerek Tâif’e çekilir. Hayatı boyunca Müslümanların birlik ve beraberliğini savunan, bunun gerçekleşmesi için zaman zaman yetkilileri uyarır, gerektiğinde eleştiren ve kendisine yapılan halifelik tekliflerine iltifat etmeyen Abdullah b. Abbas, yetmiş yaşlarında iken Tâif’te vefat eder, cenaze namazını Hz. Ali’nin oğlu Muhammed b. Hanefi kıldırır.[1]

Abdullah b. Abbas’ın Güzel Sözleri

-Her binanın bir temeli var. İslam binasının temeli de güzel ahlaktır.

-Horluğa katlanarak okudum, neticede mutluluğa vardım.

 

[1].İsmail Lütfi ÇAKAN,Muhammed EROĞLU. https://islamansiklopedisi.org.tr/abdullah-b-abbas