TURİZM
Giriş Tarihi : 18-02-2024 10:28

Neolitik Döneme Ait 81 Eserle Kapılarını Açtı

Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarında ortaya çıkarılan 81 yeni eser ilk kez Şanlıurfa Müzesinde sergilendi.

Neolitik Döneme Ait 81 Eserle Kapılarını Açtı

Geçtiğimiz yıl sel felaketinde büyük hasar alan Şanlıurfa Arkeoloji müzesi ile Haleplibahçe Mozaik müzesi kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı. Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarında ortaya çıkarılan 81 yeni eser ilk kez Şanlıurfa Müzesinde sergilendi. 

Geçtiğimiz yıl 15 Mart’ta yaşanan sel felaketinde sular altında kalan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ile Haleplibahçe Mozaik müzesinde bakım ve onarım çalışmaları tamamlandı. Türkiye’de en çok eserin bulunduğu Şanlıurfa Arkeoloji müze kompleksinde neolitik döneme ait 81 yeni eser ilk kez teşhir edildi.

Dünyanın ilk gerçek boyutlu insan heykeli, gerçek boyutlu "yaban domuzu" ve "kızıl akbaba" heykelleri ve boncuklardan yapılmış süs eşyalarından oluşan eserler Arkeoloji Müzesi'nde görücüye çıktı.

2015'te açılan ve 30 bini kapalı olmak üzere 60 bin metrekarelik alana sahip müzede, "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe ile Karahantepe gibi kazılarda çıkarılan eserler sergileniyor.

Şanlıurfa'da 15 Mart 2023'te yaşanan sel felaketinden etkilenen ve onarım çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açılan müzede, Taş Tepeler projesi kapsamındaki kazılardan çıkarılan 81 eser ilk kez ziyaretçiyle buluştu.

Şanlıurfa müzesinin ilk ziyaretçileri Turist rehberleri ile Adıyaman’dan Şanlıurfa voleybol turnuvasına gelen öğrencileri oldu.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Bülent Gönültaş, müze hakkında şu bilgileri verdi:

” 2023 yılı mart ayında Şanlıurfa çok büyük bir sel felaketi meydana geldi. Bu sel felaketinde hem Şanlıurfa arkeoloji müzemiz hem Haleplibahçe mozaik müzemiz etkilendi. 11 ay içerisinde Şanlıurfa müzemizin hem Haleplibahçe mozaik müzemizin bodrum kaplarında yer alan elektrik sistemlerimiz, soğutma sistemlerimiz tamamen yenilendi süreç içerisinde bakanlık çok hızlı hareket etti.  Hem müze müdürlüğümüz hem röleve müdürlüğümüz hem laboratuvar müdürlüğümüz ve diğer personellerimizle birlikte gerekli çalışmalar hızlıca tamamlandı ve bir yıl dolmadan 11 ay içerisinde her iki müzemizi de ziyarete açtık. 

Malum 2022 yılından en çok ziyaret edilen müzelerimizden birisiyle Arkeoloji müzesi Göbeklitepe ören yeri ve mozaik müzemiz 350 binin üzerinde ziyaretçi almıştı. Yeni o güzel günlerine gelecek. 

Bu süreç içerinde teşhirimizde yenileme yaptık. 2023 yılında özellikle Karahantepe’de ortaya çıkarılan ve dünya neolitik tarihi açısında çok önemli sonuçlar ortaya çıkaran bu arkamda gördüğünüz bu heykelde dahil olmak üzere birçok eserimizi de bu müzemizde teşhire çıkardık. Yıl sonunda Kasım ayı itibarı ile Harran Üniversitesi ve Bakanlığımız işbirliği ile Dünya neolitik kongresini de Urfa’da toplayacağız. Bu vesile ile dünyanın birçok yerinde bu alanda çalışma yapan Anadolu neolitik’i ve Mezopotamya neolitik’i üzerine çalışma yapan birçok bilim adamı ülkemize gelecek ve Urfa’ya gelecek.”

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ