GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-02-2024 10:24

Şanlıurfa’dan Dünyaya Türk Somonu İhracatı

Tahıl ambarı olarak bilinen Şanlıurfa tatlı su balıkçılığında da söz sahibi.

Şanlıurfa’dan Dünyaya Türk Somonu İhracatı

Şanlıurfa’da yılda üretilen 20 bin ton Türk somonu yurt içi ile birlikte Rusya başta olmak üzere 33 ülkeye ihraç ediliyor.

Şanlıurfa’nın Birecik, Bozova, Hilvan ve Siverek ilçesinde bulunan tesislerde üretilen 20 bin ton balık, dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Üretilen balıklarla, ülke ekonomisine yılda 100 milyon dolar destek sağlanıyor.

Atatürk Barajı'nın Birecik kıyısı ile Bozova, Hilvan ve Siverek ilçelerindeki tesislerde üretilen 20 bin ton sazan, şabut ve somon balığı, başta Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor ayrıca ihraç ediliyor. 

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak adlandırılan Şanlıurfa’da, balık üretimi de gün geçtikçe artıyor. Devletin teşvikleri ile Atatürk Baraj Gölü'nün Bozova ve Siverek ile Fırat Nehri kıyısındaki Birecik ilçesinde 40'a yakın tesiste alabalık üretiliyor. 

Havzada üretilen yaklaşık 20 bin ton balık, başta Karadeniz bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Üretilen balıklar, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın da birçok ülkesine ihraç ediliyor. Üretilen balıklarla, ülke ekonomisine yılda 100 milyon dolar destek sağlanıyor.

Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, Birecik Balık Üretme Tesisini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. 

Tatlı su balık üretiminde, Şanlıurfa’nın Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığını belirten Aksoy, "Birecik havzamızda, Bozova ve Siverek'te dahil toplam yaklaşık 20 bin ton balık üretiyoruz. Ürettiğimiz bu balıkların yaklaşık olarak bize ihracatta katkısı 100 milyon dolar civarında. Türkiye'nin bu yıl ihracat rakamı 1 milyar 800 bin dolar civarında" dedi. 

Tarımın stratejik alan ilan edilmesi ve balıkçılığın da buna dahil edilmesiyle üretimin ivme kazandığını anlatan Aksoy,  ihracatın 3 milyon doların üzerine çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi ve şöyle konuştu:

"İç sulardaki Türk somunu dünya ile rekabet edebilecek şekilde burada üretiliyor. Sağlıklı ve doğru bir şekilde de soğuk zincirle ihraç ediliyor. Bunun için devletimizin teşvikleri devrede bütün üretim tesislerine bizim hem kısal kalkınma hem TKDK hem de Ziraat Bankası üzerinden yüzde 75'e yakın hibe destekleri var. Özellikle yavru üretimine büyük destek veriyoruz. Sadece Şanlıurfa'da geçen sene 33 milyon adet yavru balık ürettik ve bunları iç sulardaki GAP bölgesindeki 9 ilimize verdik. Bu 33 milyon balığın yaklaşık 22 milyonu sazan balığı geriye kalan da şabut balığıydı. Şabut balığı Fırat'ın korunan ve özel türlerinden bir tanesidir. Üretim merkezi Bozova ilçemiz. Türkiye'nin en büyük üretim istasyonu dünyada da ikinci sıradadır. İnşallah biz bunu da ari yumurta üretim merkezi olarak balıkçılarımızın hizmetine sunacağız. Çünkü balık yumurtasını yurt dışından ithal ediyoruz. Bu işletmemizi de balık üretim merkezi olarak balıkçılarımızın hizmetine sunarsak üretim noktasında da Türkiye herhalde Norveç'ten sonra dünyadaki en önemli ülke olacaktır." 

Aksoy, balıkçılık sektörünün son 20 yılda 80 kat büyüdüğünü, bunda devlet desteğinin de önemli katkısının bulunduğunu ifade ederek, "Türkiye balıkçılığı şu anda dünya ile rekabet edebilecek bir noktadadır. Şanlıurfa özeline gelecek olursak şu anda çok yüksek bir noktadayız. Buradaki işletmelerimizin tamamı devlet desteğini bir şekilde almış ve devlet desteği ile devam eden işletmelerimizdir. Devlet sadece para vermiyor, bilgi veriyor, yer veriyor, alan veriyor. Son 20 yılda yaklaşık bin 38 tane büyük baraj yaptık. Hem sulamada bunları kullanıyoruz, hem içme suyunda kullanıyoruz hem de kullandığımız bu yeni barajları balık üretim istasyonları ve balık üretim merkezleri olarak kullanıyoruz" dedi. 

Birecik-Fırat Balık üretme tesisi yöneticisi su ürünleri mühendisi Hayri Aksoy da ” Son 10 sektörün gelişmesi ile havzamızın devlet desteği ve projeleri ile yetiştirici sayısı arttı ve kapasitemizde artırıldı. Havzada Türk somunu üretimi yapılmakta bu da yaklaşık olarak 20 bin ton civarına çıktı. Türk somunu iç piyasaya çok düşük miktarda gidiyor. Dünya üzerinde balık tüketiminde çok geride bir ülkeyiz onun için ürettiğimiz balığı daha çok yurt dışına ihraç ediyoruz. Türk somununa Rusya ve Avrupa ülkelerinden talep var" diye konuştu. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ