Akdeniz Mutfağının Şifa Dolu Sebzesi Enginar

Önder GÜZELARSLAN

07-01-2023 19:33

 

Başlık 2: Akdeniz Mutfağının Şifa Dolu Sebzesi Enginar

Papatyagiller (Cynara scolymus L.) familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki olan Enginar sağlıklı bir beslenme için önemli bir sebzedir. Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır.  Akdeniz mutfağının en lezzetli yemeklerinin başında gelen enginar içerdiği vitamin ve mineraller bakımından besleyici bir besindir. Bilinen tarihine baktığımızda Antik Yunan’a kadar geçmişi dayanmaktadır.

Ülkemizde İzmir, Aydın, Antalya, Adana, Muğla, Manisa, Balıkesir ve Hatay illerinde yetiştirilen Enginar çoğunlukla da İzmir yöresinde yetiştirilmektedir. Özellikle de Urla ilçesinde yetiştirilen ve Urla Sakız Enginarı olarak bilinen çeşidi için ayırt edici özellikleri tescillenerek yerel coğrafi işaret ile koruma altına alınmıştır. Urla Sakız Enginar’ının baş kısmı orta irilikte sıkı ve hafif uzundur, başları 175-200 gr. aralığında gelmektedir.

Antik çağlardan bu yana tedavi edici özellikleri bilinen enginar, fitoterapistler için çok önemli bir sebzedir. M.Ö. 300’lü yıllarda “Bitki Tarihi” adlı kitabında Teofrasto enginarın tedavi edici özelliklerinden bahsetmektedir. Enginar insan vücudunun günlük potasyum ihtiyacını karşılamakla birlikte içeriğinde bulunan hem A hem de C vitamini sayesinde karaciğeri temizleme görevi görmektedir. Uzmanlar haftada en az iki defa tüketilmesini önermektedir. Enginar içerdiği Cynarin maddesi sayesinde tüketildiğinde, karaciğer, akciğer, bronşlar ve safra kesesinde biriken nikotini vücuttan dışarı atmaya yardımcı olur.

Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde tohumla yetiştirilen enginar ülkemiz başta olmak üzere diğer ülkelerde vegetatif yöntemiyle yetiştirilmektedir. Akdeniz ve Ege bölgesinde Ekim ve Kasım aylarında hasat yapılırken, Marmara Bölgesinde ise Nisan ayında yapılmaktadır. Sağlıklı besin listesine giren enginarın yağ oranı neredeyse hiç yoktur, ancak yüksek bir kaloriye sahiptir. İçeriğinde; bolca A, C ve D vitamini bulunan enginar ayrıca, sodyum, kalsiyum, kolesterol, potasyum, karbonhidrat ve protein ile bağışıklığı güçlendirmeye katkısı çoktur. Sayılamayacak derecede faydaları olan enginarın üçlü bir lif içeriğine sahip olması ile, kilo vermeye de yardımcı olduğu gözlenmiştir. Sindirimi rahatlatarak kabızlığı önler ve dışkılama fonksiyonunu arttırır. Dolaşım sistemi için ideal bir besindir. Özellikle kötü kolesterolü düşürerek iyi olanı dengeler. Yüksek tansiyon, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi riskli hastalıkların yaşanmasının önüne geçer. Potasyum bakımından zengin olduğundan iç organların işlevselliğini artırır. Yine içeriğinde bulunan K vitamini sayesinde kemik ve kas gelişimini desteklemektedir. Ayrıca içeriğindeki bakır sayesinde de kırmızı kan hücrelerinin üretimini çoğaltmaya katkı sunmaktadır.

Enginardaki rutin, kuersetin, silymarin va galik asit gibi antioksidanların kanseri önlemede etkili olduğu belirtilmiştir. Özellikle silymarinin cilt kanserini önleme ve tedavisinde iyileştirici rolü bulunduğu ifade edilmektedir. Ancak bu konuda araştırmalar hala sürmektedir. Enginar özünün alfa-glukosidaz aktivitesini azalttığı, bu sayede kan şekerini düşürdüğü araştırmalar ortaya koymuştur. İnsan vücudunun içindeki oksijen miktarını ve dolaşım sitemini dengeleyerek konsantre gücünü arttırarak hafızayı da güçlendirmeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Ilık ve nemli iklimlerde yetişen kışlık bir sebze olan enginar çok soğuk ve sıcaktan hoşlanmaz. Enginar Zeytinyağıyla beraber tüketildiğinde ağız içinden mideye kadar ki kısımda bulunan hücrelerin yapısını korur bu sayede kanser riskini azaltır. Mide içindeki asidi dengeleyerek mide duvarını korur. Tükürük bezlerinde enfeksiyonlu hücreleri azaltır ve böylece ağız kokusunu da önlemiş olur. Genellikle de zeytinyağlı pişirilerek yemeği yapılır ve soğuk olarak tüketilir.

Farklı şekillerde yemeği yapılan enginarı tüketmek için oldukça fazla sebebiniz var. Enginarı tabii eczane olarak ifade etsek yanılmış olmayız.

 

DİĞER YAZILARI İslam Aleminin Yetiştirdiği Büyük Müfessir ve İlim İnsanı Elmalılı Hamdi Yazır 01-01-1970 03:00 Akhisarlı Şeyh İsa ve Çağlak Festivali 01-01-1970 03:00 Peygamber Aşkıyla Yanan Karenli Veysel Karani 01-01-1970 03:00 Müminin Şiarı Nezaketli Olmak 01-01-1970 03:00 2024 Mahalli İdareler Seçimini Nasıl Okumalıyız 01-01-1970 03:00 Sahi Babalar da Ağlar mı? 01-01-1970 03:00 Şair Yazar Siyaset ve Devlet Adamı Süleyman Arif Emre 01-01-1970 03:00 Miraç’a Açılan Kapı Kudüs 01-01-1970 03:00 Medeniyetin Yapısı Kitaplar ve Derik Kitap Fuarı 01-01-1970 03:00 Türk Hikâyeciliğin Duayeni 7 Güzel Adamdan Biri Rasim Özdenören 01-01-1970 03:00 Hiciv Ustası Bir Devlet Adamı Şair Eşref 01-01-1970 03:00 Bir Örnek İle Osmanlı Medeniyetine Bakış 01-01-1970 03:00 Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz 01-01-1970 03:00 Kitaplar Medeniyetin Anahtarıdır 01-01-1970 03:00 Sultan 2. Abdülhamit Han’ın Yularsız Aslanı Mihrali Bey 01-01-1970 03:00 Sizin İçin Değerli Olan Hangisi 01-01-1970 03:00 Çaydalı Mangal Kömürü 01-01-1970 03:00 Tarihi Değiştiren Savaşlar 1 01-01-1970 03:00 Bereketli Toprakların Mayaladığı Elmalı’nın Gururu İbrahim Bedrettin Elmalı 01-01-1970 03:00 Edebiyat Dünyamızın Ustalarından Ahmet Hamdi Tanpınar 01-01-1970 03:00 Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı 01-01-1970 03:00 Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı 01-01-1970 03:00 Konuşulan Doğrular Değil, Yaşanan Doğrular Önemlidir 01-01-1970 03:00 Kayısı Cennetinden Hüzün Diyarına Dönen Malatya 01-01-1970 03:00 Mağaranın Fermantasyon Gücü “Larende” 01-01-1970 03:00 Lezzet ve Sağlık Kaynağı Zeytinyağında Tağşişe Dikkat 01-01-1970 03:00 Koruyucu Aileler ve Manisa Koruyucu Aileler Derneği 01-01-1970 03:00 Ormanlarımız ve Doğa Yürüyüşü 01-01-1970 03:00 Türkiye’nin Tarıma Dair Sorunları ve Çözüm Önerileri 01-01-1970 03:00 Türkiye’nin En Çevreci Kuruluşu Botaş 01-01-1970 03:00 Kraliyet Jölesi Arı Sütü 01-01-1970 03:00 Sabır, Şükür ve Fütüvvet 01-01-1970 03:00 Pembe Kuvars Taşı 01-01-1970 03:00 Yün Ne Büyük Nimetmiş Meğer 01-01-1970 03:00 Bağırsaklarımız İkinci Beyin mi? 01-01-1970 03:00 Darphane, Mangır ve Kayme 01-01-1970 03:00 Üstad Necip Fazıl ve Şiire Dair 01-01-1970 03:00 Darphane, Mangır ve Kayme 01-01-1970 03:00 Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım 01-01-1970 03:00 Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım 01-01-1970 03:00 Devrinin Yaşayan Kütüphanesi Mütefekkir Cemil Meriç 01-01-1970 03:00 Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz 01-01-1970 03:00 Cömertliğin En Üst Derecesi İsar 01-01-1970 03:00 Dünyayı Yaşanır Kılmanın Yolu 01-01-1970 03:00 Kışladan Avrupa’nın En Büyük Kütüphanesine 01-01-1970 03:00 İnsan En Değerli Varlıktır Asla Kırılmamalı 01-01-1970 03:00 Deyimlere Konu Olan Gülgillerden Bir Meyve “Ayva” 01-01-1970 03:00 Ömrünü Türk Milleti ve Kültürüne Adayan Bir İsim; Orhan Şaik Gökyay 01-01-1970 03:00 Kazdağları Eteğinde Bir Eko Turizm Durağı 01-01-1970 03:00 Gevher Nesibe Hatun ve Şifahanesi 01-01-1970 03:00 Kayı Boyunun Yaylağı Domaniç ve Hayme Ana 01-01-1970 03:00 Antik Çağda Bir Sağlık Merkezi “Asklepion” 01-01-1970 03:00 Küresel Ticaretin Kalbi MÜSİAD Fuarı Üzerine 01-01-1970 03:00 İnsanlık Tarihi ve Medeniyetlerin Doğuşuna İmkân Sunan Meyve İncir 01-01-1970 03:00 Umudun Yolu (Kağnı Kamyonu Yendi) 01-01-1970 03:00 Timüs Bezini Aktive Eden Mucizevi Manyetik Siyah Kum 01-01-1970 03:00 Tarih Kokan Atmosferde Doğa İle Buluşmak 01-01-1970 03:00 İstiklal Madalyalı Şehir İnebolu 01-01-1970 03:00 Seferberlik Çöreği 01-01-1970 03:00 İlk Müslüman Kadın Mucid Meryem El-İcliyye 01-01-1970 03:00 Zaferler ile Geçen Ay “Ağustos” 01-01-1970 03:00 Mimar Sinan, Eğri Minare Eğri ve Çocuk 01-01-1970 03:00 Seyyid Kurtşeyh Dede ve Devrekâni 01-01-1970 03:00