Seferberlik Çöreği

Önder GÜZELARSLAN

08-10-2022 14:54

 

Başlık 2: Seferberlik Çöreği

 

Hayatın içinde bazı şeyler vardır değer olarak belki bir şey ifade etmeyebilir ama mana ve anlam olarak çok şey ifade edebilir. Bu yazımızda sizlere, tatlı olmayan ancak ortaya çıkışı ile büyük bir anlam ifade eden yöresel unlu bir mamul den bahsedeceğim. Adı “Seferberlik Çöreği”.

Balıkesir ilinin Savaştepe ilçesine bağlı Sarıbeyler Mahallesi’nde yapılan bir tür ekmek olan bu unlu mamul, ilk defa Çanakkale Savaşları ve Kurtuluş Savaşı'nda cepheye giden askerler için yapılmış "seferberlik çöreği" olarak adlandırılmakta ve bugün yaklaşık olarak 100 yıldır aynı yöntemle üretilerek yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Besleyici ve enerji verici özelliğe sahip olan bu çöreğin yapımında kullanılan malzemeler tarhana, zeytinyağı, yoğurt, un, şeker ve susamdan ibarettir. Doğal ve organik bir ürün olan seferberlik çöreği, iki aya kadar bayatlamamasından dolayı savaş dönemlerinde askerlerimizin en önemli azıkları arasında yer almış bir ekmek türü olmuştur. Bölge halkı ilk defa 1. Dünya Savaşı’nda önemli bir cephe olan Çanakkale Savaşları’na giden askerlerin azığı olarak o dönemdeki eldeki kıt imkânlar ile bu çöreği yapmıştır. Daha sonra bu çörek Kurtuluş Savaşı’nda da cephe gönderilen askerlerimizin yanlarında bulundurdukları önemli bir yiyecek olmuştur. Millî Mücadele yıllarında Savaştepe yakınında oluşturulan cephede, Yunanlılara karşı çarpışan Türk askerine beldenin kadınları bu çörekten yapıp götürmüşlerdir.

Son derece insan için besleyici ürünler olan tarhana, zeytinyağı, yoğurt, un, şeker ve susam gibi ürünlerin karışımı ile elde edilen seferberlik çöreği, sadece o dönemde değil, günümüzde de anlamını yitirmiş değildir. Günümüzde dini bayramlar, asker uğurlamaları ve düğünlerde yapılmaya devam eden çörek, düğün öncesinde oğlan evinden kız evine (ailenin bütçesine göre değişen miktarda, en fazla ise 100 çörek) özel sepetler içinde törenle gönderilmektedir. Kız evi ise bu çöreklerin içine oğlan evinden gelen helvaları da ilave ederek düğün davetiyesi olarak akrabalarına dağıtmaktadır.

Uzun süre dayanıklılığını koruyan Savaştepe Sarıbeyler seferberlik çöreği için, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, "Sarıbeyler seferberlik çöreği" adıyla "Somut Olmayan Kültürel Miras" başvurusunda da bulunulmuştur.

Tarihi değeri ile de önem arz eden seferberlik çöreğinin yapımından da kısaca bahsedelim. Çöreğin mayası bir gün öncesinden yoğurt, tarhana, şeker ve zeytinyağı karışımından hazırlanmakta ve bir gün bekleyen maya, un ve suyla iyice karıştırılmakta. Bu şekilde hamuru oluşturduktan sonra küçük parçalara ayrılıp her biri bolca susamlanır. Yaklaşık 3 saat dinlenen hamur, pişirmeye hazır hale geldikten sonra yörede hemen her evin bitişiğinde bulunan odun fırınlarında pişirilir. Uzun bir süre bayatlamayan çörek özellikle kuruduktan sonra aylarca dayanabilmektedir. Bu çöreğin üretiminde kullanılan susamlar yine yörede üretilen yerli susamlardır. Bu susamları, odun külü ve sıcak su karışımına atarak daha lezzetli olması sağlanmaktadır.  

Yöre halkı, Seferberlik Çöreğinin kendileri için çok önemli ve anlamlı olduğunu ifade etmekte bunun için de geleneksel olarak dini bayramlardan birkaç gün önce hazırlanarak komşu ve akrabalara dağıtımının yapıldığını vurgulamaktadırlar.

Eğer yolunuz bir gün Savaştepe’ye düşerse burada kadın girişimci Fatma Erdil hanımefendi tarafından günümüzde seri üretim yapılmakta ve bu girişimci hanımefendiden bu çöreği satın alarak 100 yıllık tarihi olan çörek ile tanışma imkânı bulmuş olursunuz. Böylesi anlamlı bir tarihi geleneği ve yiyeceği yaşatan yöre halkına canı gönülden teşekkür ederim. Ayrıca yöreye özgü böyle bir ürünün somut olmayan kültürel miras listesine dâhil edilmesi gayretlerini de anlamlı buluyorum. Ülkemizin dört bir köşesinde bu tarz yaşatılmaya çalışılan değerler içinde çaba gösteren her kim var ise onları da kutluyorum.

DİĞER YAZILARI Peygamber Aşkıyla Yanan Karenli Veysel Karani 01-01-1970 03:00 Müminin Şiarı Nezaketli Olmak 01-01-1970 03:00 2024 Mahalli İdareler Seçimini Nasıl Okumalıyız 01-01-1970 03:00 Sahi Babalar da Ağlar mı? 01-01-1970 03:00 Şair Yazar Siyaset ve Devlet Adamı Süleyman Arif Emre 01-01-1970 03:00 Miraç’a Açılan Kapı Kudüs 01-01-1970 03:00 Medeniyetin Yapısı Kitaplar ve Derik Kitap Fuarı 01-01-1970 03:00 Türk Hikâyeciliğin Duayeni 7 Güzel Adamdan Biri Rasim Özdenören 01-01-1970 03:00 Hiciv Ustası Bir Devlet Adamı Şair Eşref 01-01-1970 03:00 Bir Örnek İle Osmanlı Medeniyetine Bakış 01-01-1970 03:00 Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz 01-01-1970 03:00 Kitaplar Medeniyetin Anahtarıdır 01-01-1970 03:00 Sultan 2. Abdülhamit Han’ın Yularsız Aslanı Mihrali Bey 01-01-1970 03:00 Sizin İçin Değerli Olan Hangisi 01-01-1970 03:00 Çaydalı Mangal Kömürü 01-01-1970 03:00 Tarihi Değiştiren Savaşlar 1 01-01-1970 03:00 Bereketli Toprakların Mayaladığı Elmalı’nın Gururu İbrahim Bedrettin Elmalı 01-01-1970 03:00 Edebiyat Dünyamızın Ustalarından Ahmet Hamdi Tanpınar 01-01-1970 03:00 Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı 01-01-1970 03:00 Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı 01-01-1970 03:00 Konuşulan Doğrular Değil, Yaşanan Doğrular Önemlidir 01-01-1970 03:00 Kayısı Cennetinden Hüzün Diyarına Dönen Malatya 01-01-1970 03:00 Mağaranın Fermantasyon Gücü “Larende” 01-01-1970 03:00 Lezzet ve Sağlık Kaynağı Zeytinyağında Tağşişe Dikkat 01-01-1970 03:00 Koruyucu Aileler ve Manisa Koruyucu Aileler Derneği 01-01-1970 03:00 Ormanlarımız ve Doğa Yürüyüşü 01-01-1970 03:00 Türkiye’nin Tarıma Dair Sorunları ve Çözüm Önerileri 01-01-1970 03:00 Türkiye’nin En Çevreci Kuruluşu Botaş 01-01-1970 03:00 Kraliyet Jölesi Arı Sütü 01-01-1970 03:00 Sabır, Şükür ve Fütüvvet 01-01-1970 03:00 Pembe Kuvars Taşı 01-01-1970 03:00 Yün Ne Büyük Nimetmiş Meğer 01-01-1970 03:00 Bağırsaklarımız İkinci Beyin mi? 01-01-1970 03:00 Darphane, Mangır ve Kayme 01-01-1970 03:00 Üstad Necip Fazıl ve Şiire Dair 01-01-1970 03:00 Darphane, Mangır ve Kayme 01-01-1970 03:00 Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım 01-01-1970 03:00 Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım 01-01-1970 03:00 Devrinin Yaşayan Kütüphanesi Mütefekkir Cemil Meriç 01-01-1970 03:00 Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz 01-01-1970 03:00 Cömertliğin En Üst Derecesi İsar 01-01-1970 03:00 Dünyayı Yaşanır Kılmanın Yolu 01-01-1970 03:00 Kışladan Avrupa’nın En Büyük Kütüphanesine 01-01-1970 03:00 İnsan En Değerli Varlıktır Asla Kırılmamalı 01-01-1970 03:00 Akdeniz Mutfağının Şifa Dolu Sebzesi Enginar 01-01-1970 03:00 Deyimlere Konu Olan Gülgillerden Bir Meyve “Ayva” 01-01-1970 03:00 Ömrünü Türk Milleti ve Kültürüne Adayan Bir İsim; Orhan Şaik Gökyay 01-01-1970 03:00 Kazdağları Eteğinde Bir Eko Turizm Durağı 01-01-1970 03:00 Gevher Nesibe Hatun ve Şifahanesi 01-01-1970 03:00 Kayı Boyunun Yaylağı Domaniç ve Hayme Ana 01-01-1970 03:00 Antik Çağda Bir Sağlık Merkezi “Asklepion” 01-01-1970 03:00 Küresel Ticaretin Kalbi MÜSİAD Fuarı Üzerine 01-01-1970 03:00 İnsanlık Tarihi ve Medeniyetlerin Doğuşuna İmkân Sunan Meyve İncir 01-01-1970 03:00 Umudun Yolu (Kağnı Kamyonu Yendi) 01-01-1970 03:00 Timüs Bezini Aktive Eden Mucizevi Manyetik Siyah Kum 01-01-1970 03:00 Tarih Kokan Atmosferde Doğa İle Buluşmak 01-01-1970 03:00 İstiklal Madalyalı Şehir İnebolu 01-01-1970 03:00 İlk Müslüman Kadın Mucid Meryem El-İcliyye 01-01-1970 03:00 Zaferler ile Geçen Ay “Ağustos” 01-01-1970 03:00 Mimar Sinan, Eğri Minare Eğri ve Çocuk 01-01-1970 03:00 Seyyid Kurtşeyh Dede ve Devrekâni 01-01-1970 03:00